Експерт: Жити потрібно відповідно до своїх коштів - і людині, і всій державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Жити потрібно відповідно до своїх коштів - і людині, і всій державі

Казна та Політика
7845
Жити потрібно відповідно до власних коштів - і людині, і, власне, цілій державі, - вважає доктор економічних наук, академік та директор Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Валерій Геєць. Про це він розповів телеканалу UBC, обговорюючи причини та наслідки фінансової кризи.
"Ще в 2005 році було зрозуміло, що ці процеси (що призведуть до кризи, - ред.) можуть відбутися, але не було невідомо, що буде стартом", - зазначив Геєць.
За його словами, в Україні, починаючи з кінця 2004 року, сформувалась певна економічна практика - так званий політичний цикл. Його суть полягає в певному діалогу між тими, хто контролює фінанси, перш за все державні, і виборцями. Як правило, термін дії цієї моделі закінчується одразу після завершення виборів
"Всі розуміють, що загравати з виборцями, даючи їм грошові подачки, неприпустимо, адже це - життя не на зароблені кошти. Але, на жаль, Україна жила від виборів до виборів. І велика увага приділялась формуванню платоспроможного попиту, а потрібно задовольняти також і пропозицію за допомогою імпорту", - переконаний експерт.
До внутрішніх факторів додались зовнішні, що й спричинили фінансову кризу в Україні.
"Криза почалася з процесу фінансиалізації, коли надлишкові фінансові ресурси та надлишкова продукція кочують із країни до країни. Було б не так погано, якби на той час не склалася доволі хороша ситуація із кон'юктурою у світі - було зростання, попит на зовнішніх ринках - і Україна потрапила у "золотий дощ попиту і надлишкових грошей" і забула про те, що жити на чужі гроші довго неможливо", - резюмував Геєць.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас