Українську землю оцінили на п'ятірку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українську землю оцінили на п'ятірку

Аграрний ринок
2682
Поки сільгоспземлею в Україні не почали торгувати легально, "Фокус" з'ясував порядок цін на цьому ринку. Кращі ділянки попередньо оцінюють у 5 тис. доларів за гектар.
Головним аргументом прихильників збереження мораторію на продаж землі було і залишається: "Земля - головне багатство України". Однак точно назвати ціну цього головного багатства ніхто не може.
"Поки землю не почали купувати і продавати, оцінити, скільки вона насправді коштує, ніхто не може", - впевнений директор консалтингової компанії "ПроАгро" Микола Верницький. З ним погоджуються й інші експерти. Наприклад, у Земельному союзі України, членами якого є багато організацій, які займаються впорядкуванням землі, оцінювачі сільгоспугідь і аграрії, пояснюють, що поки на ринку під вартістю землі розуміють ціну прав на оренду, які компанії перепродують один одному разом з фірмами - власниками цих прав.
"Право на гарну ділянку родючої землі, що знаходиться в пристойному місці, коштує приблизно 200-600 дол. за га. При цьому найчастіше власники включають в ціну активи: домашню худобу, будівлі та все інше, що знаходиться на балансі фірми. Але це тільки права оренди. Внести цю землю в свої статутні фонди або закласти її в банку ви не зможете", - розповідає президент союзу Андрій Кошиль.
Поки орієнтиром служить мінімальна ціна, встановлювана державою. Минулого року Держкомзем оцінив гектар землі в 12 тис. грн., а цього року планує збільшити мінімум до 25 тис. (приблизно 3 тис. дол., - ред.)
Оцінювачі кажуть, що це і є середня ціна. "Наприклад, сотка землі товарного виробництва в Миколаївській області, де гарний, родючий ґрунт і багато агрохолдингів, які розміщують свої виробництва в тому регіоні, коштує близько $50. У той час як сотка землі в Київській області обійдеться в 20 дол.", - розповідає член ради Українського товариства оцінювачів Ірина Іванова.
За її словами, у світі існує два методи визначення ціни сільськогосподарської землі. Перший - шляхом порівняння з раніше проданими схожими ділянками - до появи ринку землі в Україні цей не запрацює. Зате другим з успіхом користуються при визначенні орендних ставок і ціни продажу прав на землю. "Це визначення ціни землі виходячи з розміру капіталізації земельної ренти, або, простіше кажучи, з того, що земля може принести своєму власнику", - говорить Ірина Іванова. Однак, доповнює її президент Групи консалтингових компаній SWAN Наталія Лебідь, показники врожайності потрібно прив'язувати до витрат на виробництво і прибуток виробника. Тобто універсальна формула ціни дорівнює очікуваному чистому доходу з даної земельної ділянки за вирахуванням щорічних витрат на неї.
Втім, Микола Верницький впевнений, що сьогодні ніякі розрахунки не можуть показати реальної картини. "Поки рентабельність українського сільського господарства досить висока - приблизно 30%. Проте багато в чому це визначається тим, що у нас низький земельний податок і більшість орендарів не вкладає гроші в сівозміну, відновлення врожайності землі. Земля не їхня, а значить, витрачати великі гроші на підтримку її врожайності - це як робити капітальний ремонт у найманій квартирі", - вважає експерт. З появою закону "Про ринок землі", впевнений Микола Верницький, можуть змінитися ставки податку, а рентабельність, навпаки, знизиться.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас