На краю прірви. Скуповуємо валюту... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На краю прірви. Скуповуємо валюту...

Валюта
15762
Долар знову став хітом продажів в Україні: за останні чотири місяці минулого року населення придбало $6,1 млрд, тобто 80% усього купленого за рік. Аналітики з подивом виявили, що в грудні 2010-го купівля валюти рекордно перевищила її продаж.
У країні "стабільність". Скуповуємо валюту...
"Газета по-київськи" з'ясувала, кому і навіщо знадобилося стільки зелененьких, і не подорожчають вони при такому шаленому попиті.
Що в України величезний дефіцит валюти на внутрішньому ринку, відомо давно.
Протягом року він покривався позиками уряду, але все одно до кінця грудня 2010 року, за словами екс-міністра економіки Володимира Ланового, становив близько $4 млрд. Щомісяця українці купували приблизно на $2 млрд. більше, ніж продавали - люди традиційно віддають тримати свої заощадження у валюті.
- Коли збільшується інфляційне очікування населення, воно шукає найбільш ліквідні способи збереження своїх грошей, - каже з цього приводу депутат-економіст Сергій Терьохін.
- Якщо швидкими темпами зростають ціни, то, навіть не розуміючи глобальних економічних процесів, люди хочуть позбутися від гривні. Найбільш безпечні активи зараз - фондові індекси на енергоносії або банківські метали (золото, платина, паладій), але якщо у людини відкладена тисяча гривень, він фондовим гравцем не стане і кілограм золота не купить. Її перше емоційне рішення - замінити гривні на іншу валюту.
За словами деяких експертів, "зелений" потрібен малому бізнесу, щоб ввозити імпортні товари (причому не завжди за чистими схемами), тому й попит на нього зріс. Але це означало б помітне пожвавлення підприємницької діяльності, а розширення бізнесу і кредити - усе ще болючі питання для наших співгромадян.
- Погоду роблять виключно накопичення українців. Звичайного сплеску продажів різних товарів у грудні минулого року не відбулося, нерозтрачені на новорічні свята гроші люди сховали "під матрац", і в масштабах країни вийшла значна сума, - пояснює експерт компанії MPP Consulting Павло Мельник. - Українці розуміють, що дані про 10% річної інфляції неправдиві і підстраховуються, роблять запаси на 2011 рік. Пожвавлення в економіці лише позірне, люди вірять не в нього, а в свої заначки.
При цьому альтернативи долару немає - вгадати, чи вигідно на поточний момент купувати євро, постійно стрибає, шансів мало. Тому європейську валюту українці беруть для довгострокових домашніх "депозитів", каже Мельник, а долар використовують для оперативних.
- І це теж впливає на економіку країни, адже гроші виводяться з обігу, вони лягають мертвим тягарем і не дозволяють розвиватися їй ще близько року, - вважає експерт.
Логічно було б припустити, що долар, як будь-який товар, користується попитом, в такій ситуації повинен зрости в ціні, але експерти запевняють - ніхто валюту у вільне плавання не відпустить.
- У нас гривня і так недооцінена по відношенню до долара в 2,6 рази, відповідно до звітів Світового банку за минулий тиждень, але курс змінюватися не буде, - прогнозує Терьохін. - Формально НБУ до курсу готівкового долара стосунку не має, але він може, якщо знадобиться регулювання, змінювати курс за безготівкою, і це вплине на "готівку".
Сьогоднішній курс штучно підтримується в інтересах експортерів - металургів, хіміків, зернотрейдерів (їхні прізвища називати зайве, всі ці люди давно відомі - вони при владі). Різко ревальвувати гривню буде невигідно цим бізнесменам, девальвувати - це викличе різкі протести МВФ, від якого ми ще не всі транші отримали. Тож НБУ продовжить свою політику, незважаючи на те, що долари розходяться, як гарячі пиріжки.
Ми запитали киян: Чи впевнені ви у своїй фінансовій стабільності? Чи довіряєте свої заощадження національній валюті?
"Віднедавна тримаю "заначку" лише в доларах"
Сергій Маленко, керівник
- Не впевнений у стабільності гривні, особливо після того, як НБУ став фактично підконтрольний владі. Довгострокові заощадження зараз небезпечно зберігати в гривнях, хіба що трохи на непередбачені витрати. Показникам щодо інфляції не вірю - звичайне маніпулювання цифрами для створення "ефекту стабільності". Утримуюсь від великих витрат, з якими можна почекати - впевненості в завтрашньому дні немає. Раніше жив за принципом "гроші заробляються, щоб їх витрачати", а віднедавна тримаю "заначку", причому лише в доларах.
"Не знаю, у що вкладати гроші: в долари чи в гречку"
Анастасія Тронько, інженер
- Неспокійний зараз час. Мені взагалі незрозуміло, у що ці копійки переводити: у валюту чи золото, а то і в гречку. З такою нестабільністю і постійним зростанням цін не бачу сенсу збирати гроші взагалі. Намагаюся купувати все, що мені потрібно, не відкладаючи, а на великі покупки сил не вистачає, і я про них поки не думаю. Хочеться мати автомобіль, почала збирати гроші на його купівлю, але нещодавно перестала - зрозуміла, що ймовірність знецінення заощаджень надто висока. Навіть у доларах - адже хто знає, може, куплю їх сьогодні по 8 грн, а завтра вони впадуть у ціні до 7? Я не така багата, щоб втрачати гроші на обмінах.
"Найкраще зберігати в золоті"
Володимир Бугаєв, стоматолог
- Ні гривня, ні долар, ні євро стабільності не мають. Тому найкраще зберігати гроші в кожній з цих валют, і якщо курс однієї буде знижуватися, то курс інший буде підвищуватися, і ми нічого не втрат. А ще краще - зберігати в золоті, так надійніше. Його ціна завжди зростала.
Тетяна Негода, Ольга Байвидович
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас