НБУ має намір повернути обов'язковий продаж валютної виручки експортерами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір повернути обов'язковий продаж валютної виручки експортерами

Казна та Політика
1078
Відповідний законопроект "Про тимчасове запровадження вимоги із продажу надходжень в інвалюті" вже розроблений фахівцями Міністерства. Документ, зокрема, передбачає норму, згідно з якою Нацбанк має право вводити таку вимогу у випадку виникнення загрози формування дефіциту платіжного балансу.
У разі ухвали парламентом цього закону Національний банк у місячний термін з моменту набуття документом чинності зобов'язаний встановити критерії визначення загрози формування дефіциту платіжного балансу. При цьому вимога із продажу частини валютної виручки вводиться шляхом ухвали фінрегулятором відповідної постанови.
Нагадаємо, що з 1998 по 2005 рр. в Україні вже діяла норма про обов'язковий продаж 50% валютної виручки експортерами. Але в березні 2005 р. Кабінет міністрів спільно з НБУ визнали недоцільним збереження антикризових заходів фінансової стабілізації в умовах макроекономічної стабільності і досить високого зростання ВВП.
Враховуючи декларований урядом вихід з фінансово-економічної кризи, наочно антикризова ініціатива щодо введення обов'язкового продажу валюти виглядає трохи дивно. Навіть більше - експерти вважають, що нове (старе) введення не зможе справити істотного впливу ні на економіку в цілому, ні на стабільність валютного ринку. А ось експортерам ініціатива Мінекономіки може істотно нашкодити: набуття чинності згаданого документа може викликати в них додаткові витрати. Адже багато підприємств, що експортують свою продукцію за кордон, є імпортозалежними, тобто закуповують комплектуючі та обладнання за кордоном. Відповідно, позбавлення їх можливості вигідно продавати валюту позбавляє можливості й вигідно її купувати для подальших розрахунків із закордонними постачальниками.
"Таким чином, від даної ініціативи Мінекономіки ми тільки втрачаємо і нічого не отримуємо. Для нас незрозуміло, чого таким чином добивається уряд", - нарікає фінансовий директор "Мотор Сiч" Віктор Лунін.
Згодний з колегою і генеральний директор найбільшого виробника шин та гумово-технічних виробів компанії "Дніпрошина" Роман Науменко. На його думку, обов'язок експортерів продавати частину своєї валютної виручки є не більш ніж додатковим важелем регулювання ринку, але жодним чином не поліпшить макроекономічну ситуацію в країні.
"Нацбанку просто потрібен інструмент для закриття своєї ліквідності. При цьому підприємства-експортери будуть грати за правилами і наосліп, а Нацбанк - міченими картами", - обурюється віце-президент корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Олександр Пилипенко.
Разом з тим старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь впевнений, що пропонований Міністерством економіки механізм - не більше ніж попередження експортерам. Національний банк дійсно буде мати можливість попередити будь-які спроби розхитати валютний ринок, але користуватися нею не стане. "Дану опцію поки не будуть приводити в дію, вона ухвалюється "про всяк випадок", - запевняє експерт.
Водночас ухвала такого законопроекту дозволить рівномірно розподілити в часі приплив валюти в економіку, - впевнений екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко. Колишній чиновник не бачить нічого поганого в бажанні уряду застрахуватися від можливих валютних спекуляцій з боку експортерів. "Все одно експортери рано чи пізно продають валюту, але тепер вони не зможуть це робити тоді, коли захочуть", - говорить співрозмовник "і". Таким чином виключається розхитування валютного ринку в результаті спекулятивного тиску на курс і збільшується ліквідність валютного ринку.
А ось Олександр Савченко, який також свого часу обіймав посаду заступника голови Національного банку, виступає на стороні експортерів. На його думку, регулювати валютний ринок потрібно шляхом ухвали відповідного закону, а не постановами НБУ, що зараз є неактуальним. Окрім того, впевнений фінансист, ініціатива Мінекономіки матиме, скоріше, зворотний ефект, як і більшість "простих рішень", - підприємства-експортери просто будуть будь-якими методами залишати валюту за кордоном. "Така норма була б зрозуміла за умови повної валютної лібералізації ринку. Однак зараз в Україні все занадто зарегульовано", - аргументує свою позицію банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас