Литвицький: Нацбанк України завершує січень з позитивним сальдо інтервенцій 280 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Нацбанк України завершує січень з позитивним сальдо інтервенцій 280 млн дол.

Казна та Політика
477
Національний банк України (НБУ) в січні 2011 року (без урахування торгів 31 числа) придбав на міжбанківському валютному ринку $674 млн, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Сальдо операцій Національного банку вперше за багато місяців стало позитивним - близько $280 млн", - сказав він.
За його словами, завдяки цьому добре диверсифіковані міжнародні резерви НБУ кілька днів тому знову перевищили $35 млрд.
"Перший місяць роботи нового керівництва відзначений стабільністю на валютному ринку", - відзначив Литвицький.
Він уточнив, що за січень середньозважений обмінний курс гривні на ринку без участі НБУ склав 7,9428 грн/$ 1, лише на тисячні частки відрізняючись від курсу за участю центробанку - 7,9437 грн/$ 1 і офіційного курсу.
Радник голови Нацбанку нагадав, що рік тому, у січні 2010 року, на ринку домінували процеси продажу валюти.
Керівник групи радників глави НБУ додав, що результат січня цього року багато в чому пояснюється цілою низкою позитивних новин, що впливали на ринок: низька інфляція грудня і всього 2010 року, ухвалений держбюджет, продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, завершення кадрових змін у Нацбанку, зрозумілі ціни на природний газ.
За його словами, НБУ у звітному місяці успішно керував ліквідністю на ринку, а деяке зростання грошової маси відповідає фазі економічного підйому з урахуванням прогнозованих інфляційних показників.
Литвицький уточнив, що в другій половині січня на ринку діяв і ситуативний фактор: його учасники очікували на рішення президента щодо закону про остаточне скасування збору на купівлю-продаж іноземних валют.
Радник голови НБУ вважає, що за підсумками січня знов буде зафіксовано економічне зростання, враховуючи сприятливі погодні умови і відносно стабільний політичний новинний фон. "Розраховуємо, що інші макроіндикатори січня дадуть підстави говорити про закріплення макроекономічної стабільності: показники зростання ВВП і інфляції виявляться не гіршими, ніж минулого року", - сказав він.
За його очікуванням, нарощування резервів НБУ продовжиться на позитивних внутрішніх і зовнішніх факторах і з урахуванням співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями. "Не виключав би, що цього року резерви можуть наблизитися або навіть протестувати рівень історичного максимуму", - додав Литвицький, нагадавши, що поки таким рівнем залишається $38 млрд.
Як повідомлялося, міжнародні резерви України в грудні виросли на 3,1%, або на $1,04 млрд, - до $34,576 млрд, а в цілому за 2010 рік - на 30,5%, або $8,07 млрд.
У 2009 році міжнародні резерви Нацбанку зменшилися на 16%, або на $5,038 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас