Україна на шляху до відновлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна на шляху до відновлення

Казна та Політика
1335
Цього року темою Всесвітнього економічного форуму в Давосі стало закінчення економічної кризи. Про те, які галузі будуть основними драйверами зростання української економіки найближчим часом, кореспонденту "Ъ" розповіла заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова.
- На ваш погляд, Україна вийшла з економічної кризи?
- Ми з неї виходимо. Темпи зростання світової економіки становлять близько 3% на рік, ще швидше зростає європейська економіка. Наприклад, Німеччина фактично дала кращі показники за десятиліття. Але тема другої хвилі світової кризи не припиняється.
- Наскільки ймовірна друга хвиля?
- Я думаю, малоймовірна. У Європейському союзі були створені спеціальні фонди для боротьби з кризою, врегульовані питання з боргами Греції і посилено проведення банківських стрес-тестів. Світова громадськість тепер приділяє серйозну увагу банківського нагляду та фіскальній стабілізації. А це два наріжні камені, на яких базується стабільність фінансової системи.
- Як ідуть справи в України?
- Після падіння економіки в 2009 році минулого року ми отримали, за оцінками Нацбанку, 4,5% зростання. Збільшилися іноземні інвестиції та роздрібний товарооборот. Крім того, є велика різниця між 17 банками з тимчасовою адміністрацією, як було, і 4 - зараз. Загалом, ми почали поступово рухатися вперед. За оцінками міжнародних організацій, перспективи зростання нашого ВВП - 4-4,5%. Оптимістичний сценарій - 6%, але навіть 4% з урахуванням вирішення проблем у банківській сфері - це дуже добре. Це дозволить розвиватися економіці.
- Розкажіть, яких структурних змін в економіці ви очікуєте в нинішньому році.
- На перше місце вийдуть три галузі - металургійна, агропромислова та інноваційна. Інші галузі, наприклад хімічна, через високу ціну газу можуть перестати бути провідними. Ми повинні робити ставку на АПК і металургію. Позитивні тенденції в сільському господарстві, які ми маємо, не можуть підтримуватися самі по собі. Тут потрібна земельна реформа, щоб сектор став суттєвою рушійною силою економічного зростання в нашій країні.
- Яким чином ви маєте намір розвивати інноваційну діяльність і металургію?
- Перший сегмент - за рахунок розвитку освіти та технопарків. Нам потрібні реформа освіти і створення стимулів для розвитку технопарків. Всі ці питання повинні вирішуватися вже цього року. У металургії ціни на сировину і рівень заробітної плати будуть постійно зростати, що позбавить галузь нинішніх переваг. Залишитися успішними гравцями зможуть ті підприємства, які проведуть масштабне технічне переоснащення і знизять за рахунок цього собівартість. Ймовірно, тому про інвестиції у розмірі 6 млрд дол. нещодавно оголосив "Метінвест". Думаю, його шляхом підуть і інші підприємства, якщо вони хочуть зберегти позиції на ринку.
Бесіду вів Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас