"Ъ": Долар беруть на руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Долар беруть на руки

Валюта
3002
Національний банк зафіксував різке зростання обсягів закупівлі готівкової іноземної валюти населенням. За останні чотири місяці минулого року з банківської системи було вилучено $6,1 млрд, що становить пона 80% відтоку валюти за весь 2010 рік. Експерти вважають, що негативна тенденція доларизації економіки в найближчий рік може посилитися.
За 2010 рік приріст готівкових доларів і євро поза банківською системою склав 7,3 млрд дол., що лише трохи менше, ніж у 2009 році - 9,7 млрд дол., вказується в опублікованому в п'ятницю звіті Нацбанку про платіжний баланс України. Незважаючи на стабілізацію курсу гривні, відтік валюти з банків в останні чотири місяці минулого року посилився - 6,1 млрд. При цьому обсяг купівлі валюти населенням у грудні перевищив її продаж і склав рекордну в минулому році суму - 1,7 млрд дол.
Концентрацію іноземної валюти поза банківською системою начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин пояснив "відновленням купівельного попиту, що стимулює 'сірий' імпорт, особливо наприкінці року - перед новорічними святами". З ним згодний президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. "Пік закупівлі валюти спостерігається в кінці року, потім іде невеличке затишшя до весни, - говорить експерт.- Проте минулого року сезонний чинник був посилений відновленням купівельного попиту, чим і пояснюється таке різке зростання скупки валюти в кінці року". До того ж голова НБУ Володимир Стельмах заявляв, що до кінця року курс долара може перевищити 8 грн/дол.. "Частково сплеск пояснюється посиленням девальваційних настроїв", - додає Печеріцин.
Профіцит платіжного балансу в 2010 році склав 5,09 млрд дол. (у 2009 році дефіцит 13700 млн дол.). Дефіцит поточного рахунку (-2,6 млрд дол.) був перекритий профіцитом за фінансовим рахунком, зокрема, завдяки кредитуванню МВФ і зростанню на 22% притоку прямих іноземних інвестицій (+5,7 млрд дол.).
Обсяг іноземної валюти на руках у населення в 2011 році може виявитися навіть більшим, ніж минулого року, прогнозують економісти. "Враховуючи, що більша частина цієї валюти купується не населенням, а бізнесом для 'сірих' схем, таке зростання закупівель означає збільшення в країні частки тіньової економіки. Більше того, цей фактор здатний звести до нуля зусилля Нацбанку і уряду з поліпшення поточного рахунку платіжного балансу ", - вважає економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук. Нагадаємо, зростання закупівель валюти населенням у жовтні призвело до формування дефіциту платіжного балансу в 578 млн дол. "Посилення податкового тиску дає підстави очікувати, що частка тіньової економіки в країні зросте, як і потреба в готівковій валюті", - додав Охріменко.
Втім, експерти сумніваються, що зростання закупівлі валюти населенням становить загрозу для платіжного балансу. "Він повністю покривається припливом капіталу по інших каналах, тож поки не можна говорити, що ситуація має загрозливий характер", - вважає Олександр Печеріцин. Для посилення контролю Ваврищук рекомендує відстежувати і публікувати дані про купівлю/продаж готівкової валюти банками. "Такі дані в розрізі по кожній установі дозволять Нацбанку зробити ситуацію більш керованою", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас