Експерт: Банківська система страждає від поглинання емісійних ресурсів валютним ринком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Банківська система страждає від поглинання емісійних ресурсів валютним ринком

Валюта
1988
Національний банк України (НБУ) є заручником власної політики "валютного якоря", при якій емісійні параметри визначаються не в кабінетах НБУ, а на валютному ринку. Таку думку висловив колишній глава ради НБУ Анатолій Гальчинський, пише "Дзеркало тижня".
На його думку, зараз девальвується один з основних інструментів монетарної політики центрального банку і про це потрібно говорити відкрито, адже торік 99,4% приросту грошової маси склали операції на валютному ринку (сальдові показники).
У цій ситуації не може не турбувати і інше, відзначає Гальчинський: "НБУ обмежує свої можливості виконувати одну зі своїх базових функцій - виступати кредитором останньої інстанції".
Так, пояснює він, емісійні ресурси поглинаються валютним ринком. "Від цього страждає банківська система, економіка в цілому", - говорить екс-глава ради Нацбанку.
Ще одним негативним чинником Гальчинський називає те, що втрачає свою дієвість і найважливіший показник монетарної політики - облікова ставка НБУ. "На Заході - це ключовий інструмент економічного регулювання", - говорить він.
Відповідаючи на питання про те, "зашкалює" у нас емісія чи ні, Гальчинський в якості, "простонародного" критерію оптимальності емісії пропонує використовувати показник інфляції. "Торік рівень інфляції виявився меншим прогнозованого", - говорить він.
Разом з тим, підкреслює економіст, важливий і інший показник - рівень монетізації економіки (співвідношення грошової маси до ВВП): "Якщо він нижчий за оптимальні розміри, то формується певний лаг збільшення емісії".
"У 2005 р. грошова маса збільшилася на 54,3%, що, природно, не могло не вплинути на інфляційні процеси. При цьому рівень найбільш інфляційно небезпечної - готівкової емісії виріс в 2005 р. на 43%, тоді як роком раніше - на 27%, а в 2003 р. - всього на 8%", - відзначив економіст.
"Торік грошова маса виросла на 22,8%. З формальної точки зору, це дуже значна цифра. Я - прихильник жорсткішої грошової політики. До того ж рівень монетізації економіки зараз близький до свого оптимуму - 53,3% (у Польщі -53,3, у Росії - 49,9%)... Але і в цьому випадку я був би обережний із звинуваченнями (на адресу НБУ про велику емісію)", - сказав експерт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас