"Донбас порожняк не жене - і я не буду" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Донбас порожняк не жене - і я не буду"

Казна та Політика
5160
Віце-прем'єр Сергій Тігіпко продовжує піарити пенсійну реформу, яка розбурхує уяву українців. Під час відеомосту з регіонами у п'ятницю, 28 січня, він подивився, як на неї реагують прості громадяни. Черга з бажаючих поставити віце-прем'єру запитання виявилася досить великою - Донецьк, Львів, Полтава, Харків. Спілкування вийшло холодним, але не безнадійним.
У першу чергу Сергій Леонідович пояснив, за чиєю вказівкою проводяться реформи в Україні. "Ми намагаємося робити все досить м'яко. Нас звинувачують деякі радники, які робили реформи в інших державах, що ми робимо все занадто м'яко і не дочекаємося ефекту", - прямо зізнався політик.
Кожна його наступна фраза била точно в ціль: кількість працюючих треба збільшити, треба легалізувати зарплати, треба зменшити дефіцит Пенсійного фонду, треба перекласти виплату соціальної допомоги на бюджет, треба ввести другий і третій рівень пенсійної системи. Тігіпко випромінював оптимізм з приводу зростання економіки (на відміну від учасників Давоського форуму). На його думку, через 10 років в Україні з'явиться 1600 нових робочих місць, і роботи вистачить всім. Зарплати теж почнуть зростати з космічною швидкістю.
Коли його запитали, чому середній клас фактично зрівняли за пенсійним забезпеченням з люмпенами, на обличчі Тігіпка не проступило ні найменшого співчуття. Його щиро цікавили тільки ті 2796 пенсіонерів, які отримують 750 грн. пенсії. "Не треба говорити про якісь комуністичні, соціалістичні ідеали. Є 2796 людей, яким ми повинні солідарно допомогти. Я буду наполягати, щоб до кінця березня була проведена пенсійна реформа", - відрізав Тігіпко, давши зрозуміти, що проблема середнього класу буде вирішуватися на другому, накопичувальному рівні пенсійної системи. Але його введуть не раніше, ніж пенсійний фонд стане бездефіцитним (у кращому випадку - в 2014 році). А поки всі будуть платити, як платили.
Не зуміли заманити в пастку Сергія Леонідовича й численні прохачі з регіонів - діти війни, "чорнобильці", "заробітчани", кожен з яких скаржився на нелегке життя і просив залишити нинішні пільги. "Від мене популізму ніхто не дочекається", - рішуче заявив Тігіпко у відповідь на звернення пенсіонера з Донецька з приводу дітей війни. І так вже "наплодили" пільг далі нікуди - 156 всіляких гарантій на 160 млрд. грн.
Але прохачі на тому кінці дроту все ж продовжували вимолювати тепер вже підвищення пенсій. Однак Сергій Леонідович двічі дав зрозуміти, що надії марні. "У Донецьку порожняк не гонять, і ми не хочемо", - сказав він спочатку і процитував Богуна в кінці: "Не будь дуже гірким - бо виплюнуть, не будь дуже солодким - а то розсмокчуть".
Втім, "порожняк" він усе-таки погнав, коли його запитали про військових. Як відомо, вже рік обговорюється пропозиція уряду призначати військовим пенсію при наявності вислуги в 25 років, а виплачувати її лише після досягнення загального пенсійного віку. Замість того, щоб чесно зізнатися, що такі плани були, але потім їх під тиском "силовиків" скасували, віце-прем'єр спочатку зробив вигляд, що не розчув запитання. А коли його уточнили - сказав, що все залишиться по-старому, ні словом не обмовившись про первинні плани.
Судячи з частоти запитань, проблема пенсій для "заробітчан" людей хвилювала дуже сильно. "Все залежить від їхніх пенсійних внесків" плюс вони отримають можливість використовувати при розрахунку пенсії будь-які п'ять років, коли платили внески, уточнив чиновник. Таке формулювання не обіцяло їм нічого хорошого, але віце-прем'єр пообіцяв додатково вивчити питання.
Що стосується "чорнобильців", то їх пенсійне забезпечення переглядати не будуть. До військовослужбовців, можливо, застосують диференційований підхід: генералам призначать пенсію 80% від зарплати, а прапорщикам і рядовому складу - 90%. Декретну відпустку жінкам будуть в повному обсязі зараховувати до трудового стажу.
"А яку ціну за реформи заплатять олігархи?" - несподівано наздогнало Тігіпка запитання зі Львова. Втім, турбуватися за "товстосумів" не доводиться. Страхові внески вони платять не з усієї зарплати, а лише з частини, що не перевищує 15 мінімальних зарплат (близько 14 тис. грн). Значить, по-науковому, і максимальний розмір їх пенсії потрібно обмежити 15-ма прожитковими мінімумами. Уряд зважився на сміливий крок - знизив максимальну пенсію до 12 прожиткових мінімумів (9 тис. грн.). Тобто, виходить, олігархів ще й обмежили. "Тут хвіст кішці треба рубати поступово", - сказав Сергій Леонідович, натякнувши, що інакше у олігархів пропаде стимул платити собі хороші зарплати і великі внески з них.
Такий же підхід треба застосувати і до скасування в 2011 році пенсійних відрахувань з обмінних операцій. Хоча пенсійний фонд недорахується 2 млрд. грн. Але це дрібниці, бо інвесторів та окремих громадян зараз обмежувати не можна (в кризу - можна), пояснив екс-банкір.
У якийсь момент питання почали повторюватися, і державний чиновник втомився на них відповідати, тим більше що готових рецептів ніхто не пропонував. Всі просили і критикували. Але висновки з провальної промо-кампанії податкової реформи Тігіпко, мабуть, все ж таки зробив і пообіцяв почути кожного.
Під кінець зустрічі Сергій Леонідович сам же обмежив рух в запропоноване їм світле завтра. На питання, чому безробітна дружина не може взяти в чоловіка грошей та зробити внесок в Пенсійний фонд, він спочатку розсміявся, потім задумався і запропонував не поспішати, а дочекатися введення накопичувальної системи. Тож час переховати "заначку" ще є...
Головну новину Сергій Тігіпко озвучив уже в коридорі. З відвертістю, якої від Сергія Леонідовича ніхто не очікував, він розповів, що ми відстаємо від графіка МВФ з проведення пенсійної реформи.
- А ми ще в якихось реформах відстаємо? - поцікавилися журналісти про всяк випадок, щоб знати, хто буде наступною жертвою.
- На початку березня приїде комісія, дізнаємося - скажемо.
- А до України можуть бути пред'явлені санкції, якщо вона не виконає графік МВФ?
- Боже збав. З МВФ завжди можна домовитися, - вніс ясність Тігіпко.
Алла Присяжнюк
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас