Малий бізнес вимирає, а в податковій - хаос — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Малий бізнес вимирає, а в податковій - хаос

Казна та Політика
7796
1 лютого буде місяць, як в Україні діє Податковий кодекс. "Сегодня" з'ясувала, як він вплинув на малий, середній і великий бізнес. Що стосується правок до ПК, пропозицію щодо яких Президент розпорядився подати до 20 лютого, то, як повідомила нам член робочої групи народний депутат Ірина Горіна (ПР), робота над ними почнеться 3-4 лютого.
За словами Горіної, зміни торкнуться, насамперед, глави про малий бізнес, який працює за спрощеною схемою оподаткування, але що може змінитися, поки говорити зарано. У будь-якому випадку вони з'являться не раніше літа.
Але самих спрощенців ПК поступово робить "персонами нон ґрата" для великого бізнесу: вже з квітня з ними припинять роботу практично всі. І якщо дрібнота захоче вижити, виходів у неї два - йти в тінь або виходити з спрощенки до платників ПДВ. Великий і середній бізнес поки відзначає плутанину в податковій з документами (в ДПАУ самі ще не знають, як і що робити), але покладають великі надії на зниження податків, передбачене ПК у майбутньому.
Дрібні: закриваються і укрупнюються
Для єдинників, що працюють з фізособами (базар, ремонт взуття тощо) з січня набраи чинності такі зміни: доплати до Пенсійного фонду і "соцстрах" прибрали, замінивши Єдиним соціальним внеском (ОСВ), який і становить тепер левову частку витрат підприємця. Базою для розрахунку ОСВ є мінімальна зарплата (з 1 січня 2011 року - 941 грн.). Рахуємо: 941 грн. х 34,7% = 327 грн. Тобто, якщо раніше єдинник віддавав державі максимум 200 грн. на місяць, то зараз його платежі зросли до 413 грн. (86 грн. Податковій і 327 грн. - в ПФ, який тепер займається адмініструванням єдиного соцвнеску). Плюс, якщо у нього працюють наймані працівники, потрібно заплатити в ПФ і за кожного з них.
"Наша проблема не в кодексі, а в тому, що немає покупців, - говорить Вадим Семенов, який торгує на одному з київських речових ринків. - На цьому тлі платити єдиний податок за новими ставками для нас складно. Справа в тому, що ще до цього зросли оптові ціни на товари (стали більше брати на митниці), а якщо ми ще хоч трохи піднімемо ціни в роздробі, взагалі ніхто купувати нічого не буде". За словами підприємця, за останній рік розорилася третина його знайомих. "У нас зараз половина базару пустує", - каже Вадим, а сам він теж готується до закриття і вже почав шукати роботу.
Частина єдинників, які працюють із юрособами, традиційно вважалася найбагатшою - на наданні послуг фірмами завжди можна було непогано заробити. Однак з введенням НК юрособам працювати з ними стало невигідно - зміни, що вимагають зараховувати розрахунки з єдинниками на прибуток (а з прибутку потрібно заплатити 25%-й податок), хоча і наберуть чинності лише з 1 квітня, вже зараз практично "вбили" багато видів діяльності. Адже договори зазвичай укладаються на півроку і більше.
"Я закриваюся", - говорить підприємець Євген Меньшов, який раніше займався ремонтами в офісах. Аналогічно чинять і опитані нами перевізники, поліграфісти, проектувальники, консультанти і т.д. На офіційній статистиці це поки ніяк не позначається - процес закриття ФОП займає приблизно півроку. "Деякі пробували підвищувати ціни, але нічого не вийшло - на ринку немає стільки клієнтів, а великі компанії, які мають фінансову міць, збивають ціни, щоб остаточно добити дрібних конкурентів, - говорить підприємець Григорій Босенко з Києва, який випускав офісні меблі. - Упевнений, що як тільки ми, дрібні, підемо з ринку, ціни злетять".
Єдиний вихід для таких підприємців - укрупнення. "Ми об'єдналися вп'ятьох, зареєстрували ТОВ і найняли одного бухгалтера на всіх, природно, зарплата в неї трохи вища, ніж у середньому по ринку, - розповів бізнесмен Михайло Юдов. - Але ціни у нас тепер вищі, ніж до прийняття ПК, бо зросла собівартість - до неї тепер входять і адміністративні витрати".
До речі, норма про зарахування розрахунків з єдинниками на прибуток була введена з метою закрити схему з мінімізації податків на зарплату (коли працівників оформляли як СПД і не платили подохідник і відрахування до соцфондів). Як показало побіжне опитування "Сегодня", українські компанії, які працювали таким чином, зараз розділилися приблизно на дві рівні частини. Одні дійсно стали платити зарплату "у білу" з усіма податками. Інші - перейшли на виплату зарплат чорною готівкою (через системи переведення в готівку). Щоправда, як подейкують в правоохоронних органах, найближчим часом почнеться масова зачистка конвертаційних контор.
Середні: "податки будемо платити менші"
Середній бізнес вже помітив деякі "нестиковки" у новому ПК: кажуть, на те, щоб у всьому розібратися, піде десь півроку. Але в цілому, в цьому сегменті стосовно ПК налаштовані оптимістично: очікують, що через три роки податки знизяться.
"Вже видно, що не всі пункти в Податковому кодексі прописані досить ясно. Наприклад, сказано, що інформпослуги, надані на території України (нам їх надає консалтингова компанія), тепер не обкладаються ПДВ. Але неясно: якщо послуги надає нерезидент - вони обкладаються чи ні? - розповів нам фіндиректор однієї з українських компаній. - І таких прикладів чимало: у підсумку, на адміністрування податків тепер піде більше часу, ніж раніше - бухгалтери сидять на роботі до ночі, розбираються в новому кодексі. Цей перехідний період - поки ми заглибимося в усі нюанси - займе десь півроку. Але в цілому, я очікую, що через 3-4 роки ми будемо платити менше податків: наприклад, в 2014 році повинні знизитися ставки оподаткування. Але вже зараз стало менше обов'язкових податків до місцевих бюджетів - скасовано податок на дохід з реклами (0,5% від отриманої суми без ПДВ), комунальний податок, транспортний збір на автомобілі". "У нас якраз нещодавно була перевірка, в грудні почалася. Її продовжили тільки на п'ять діб - максимум, на що вони тепер мають право, хоча раніше продовжували на 15. Це вже плюс. І кажуть, що в першому кварталі за порушення будуть карати по мінімуму", - говорить Олександр Гуторов, гендиректор фармфірми "Галеника".
Великі: "у податковій - бардак, зате податок знизили на 1%"
Великому бізнесу теж не всі нюанси зрозумілі в новому ПК, але там радіють тому, що вже в цьому році податок на прибуток знизиться на 1%. "Що вже можна сказати: звітність стало здавати тяжче. Сама податкова не підготовлена до нового ПК. Не знають, як приймати документи. Ми приходимо здавати звітність на старих бланках, вони кажуть: "Ні, треба на нових". А на наступний день вже приймають на старих. Сподіваюся, що з часом це виправиться, - каже Юрій Триндюк, почесний президент ВАТ "Хлібні інвестиції". - Але є й плюси: з цього року вже зменшили на 1% податок на прибуток.
А коли він стане 16% - буде зовсім добре". "Йде велика плутанина. Податкова не може відповісти на всі наші запитання: наприклад, за новим кодексом, підрядник, який займається будівництвом доступного житла, звільняється від ПДВ. А кінцевий продавець не звільняється. Тут є нестиковки. Річ у тім, що після прийняття кодексу влада повинна ще видати багато інструкцій. Не всі з них є. Тому повністю оцінити новий ПК ми зможемо до кінця 2011 року", - сказав нам керівник великої будівельної компанії. "У податковій, звичайно, зараз страшний бардак. Але в цілому нам, як підприємству, яке працює "в білу", кодекс вигідний - він перекриває багато схем з оптимізації податків (або підвищує їх вартість), які раніше давали переваги нашим конкурентам", - говорить фінансовий директор великої продовольчої компанії.
Контрабанда невигідна?
Схоже, одночасно з введенням Податкового кодексу уряд знайшов-таки спосіб боротьби з контрабандою імпортного ширвжитку. Як повідомило нам джерело в силових структурах, метод простий: у торговців почали поголовно перевіряти документи на імпорт, який вони продають (саме з цим, а не з якимись політичними мотивами пов'язані проведені останнім часом облави на ринках країни - повідомляє наше джерело). Якщо немає підтверджуючих паперів, автоматично вважається, що товар ввезено незаконно, а значить, підлягає конфіскації. Відповідно, зараз стахановськими темпами відмирає контрабанда, за якою раніше ввозилася левова частка імпорту. Всі старі схеми діють, але торговці ними вже бояться користуватися, щоб потім не втратити товар. У результаті оптовики були змушені "йти на уклін" до митниці, шукаючи шляхи, як заплатити по мінімуму за легальне оформлення, враховуючи, що на багато товарів є вилка індикативних цін. Природно, оформляють їм за нижньою межею вартості не безоплатно, але в будь-якому разі бюджет отримує більше платежів, ніж якби товари, як і раніше, ввозилися контрабандою взагалі без сплати митних зборів.
У Держмитслужбі заперечують, що імпорт масово оформляється за мінімально можливою ставкою, проте визнають, що рівень надходжень до бюджету останнім часом значно зріс.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас