Європа не хоче поступатися в питанні євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа не хоче поступатися в питанні євро

Валюта
2216
На форумі в Давосі європейський валютний союз знайшов і критиків, і захисників. Відомі фінансисти та учасники ринку все більше впевнені в неминучості різких кроків - від реструктуризації суверенних боргів або дефолтів до розпаду єврозони.
Мільярдер Джордж Сорос закликав Євросоюз не відкладати реструктуризацію суверенних боргів. Перекладати всю тяжкість проблеми на плечі жителів Ірландії, на його думку, несправедливо - певні втрати повинні понести і власники бондів. "Це невирішувана проблема, - заявив Сорос в інтерв'ю Bloomberg TV на економічному форумі в Давосі. - Ви не можете тягнути з реструктуризацією до 2013 р.".
На думку фінансиста, має сенс реструктуризувати борги Ірландії, Греції і, можливо, Португалії. Втрати банків, які купували облігації, може відшкодувати стабілізаційний фонд (EFSF), пропонує Сорос.
Про реструктуризацію облігацій проблемних країн Європи - Греції, Португалії, Іспанії та інших - говорять з моменту загострення боргової кризи в регіоні на початку 2010 р. Уряди європейських країн регулярно спростовують наявність таких планів.
У періоди занепокоєння інвесторів щодо перспективи дефолту або реструктуризації суверенних боргів облігації і євро піддаються атакам спекулянтів, змушуючи країни рефінансувати заборгованість за більш високими ставками. Хедж-фонди підозрюються в грі проти євро і боргових паперів в 2010 р., у тому числі - фонд Джорджа Сороса. Останнім часом дані бірж, навпаки, свідчать про гру на підвищення європейської валюти.
Сьогодні знижуються котирування облігацій Ірландії, Греції та Іспанії після того, як рейтингове агентство Standard&Poor's оголосило, що ці країни "застрягли в рецесії" на найближчі 18 місяців.
Євро останніми днями відчуває себе непогано - особливо після того, як EFSF без проблем залучив фінансування на ринку, а ФРС США підтвердила програму викупу активів з ринку, вчинивши тиск на долар. Сьогодні курс єдиної валюти трохи знижувався - інвестори перекладалися в "захисний" долар на новини про зниження S&P рейтингу Японії, потім євро відновив позиції, торгуючись близько $1,375.
Від дефолту до розпаду
Сорос зазначив, що розбіжність позицій учасників валютного союзу може призвести і до політичних проблем у Європі, створити загрозу єдності, хоча євро як валюта все-таки виживе - "прийшов, щоб залишитися".
Професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні в інтерв'ю Die Welt оцінив ймовірність того, що єврозона може втратити деяких своїх учасників в найближчі 10 років, в 40-50%.
На форумі в Давосі сьогодні було кому захистити позиції Євросоюзу. "Є люди, які сумніваються в здатності євро вижити, - заявив сьогодні президент Франції Ніколя Саркозі. - Ми читали про це багато статей, а євро живий і здоровий. Ні я, ні [канцлер Німеччини Ангела] Меркель ніколи не відмовимося від євро. Євро і Європа - це тотожність. Це не просто валютне питання - це йде корінням в те, що ми розуміємо під поняттям "європейці". Ті з вас, хто ставить проти євро, - закликаю вас до обережності". Виступ Саркозі відрізнявся емоційністю: "Ми з Меркель рішуче віримо, що повинні домогтися більшої інтеграції в рішеннях. Євро такий важливий для європейців, що ми зробимо все, щоб врятувати цю валюту. Ми не можемо собі навіть таку гидоту уявити!"
Проте учасники ринку все більше впевнені в неминучості реструктуризації європейських боргів і, можливо, зміні структури зони євро. Вчора Bloomberg опублікував результати опитування трейдерів, аналітиків і керівників - в питанні про те, чи загрожує єврозоні остаточний колапс, думки експертів розділилися майже порівну. Майже три чверті учасників опитування заявили, що в кінцевому підсумку на Грецію чекає дефолт, 53% респондентів вважають, що за таким же сценарієм події розвиватимуться і в Ірландії. Думки про ймовірність дефолту Португалії розділилися: 47% інвесторів вважають, що країна не зможе його уникнути, 48% дотримуються протилежної точки зору.
"Набагато більш вірогідним розвитком подій, ніж розвал єврозони, є реструктуризація боргів деяких країн, - говорить Наріман Бехравеш з IHS. - Це відбудеться швидше раніше, ніж пізніше". Цілісність єврозони в перспективі експерти також ставлять під сумнів, виявило опитування Bloomberg. На вихід однієї або декількох країн з європейського валютного союзу до 2016 р. чекають 59% респондентів, у тому числі 11% прогнозують, що це відбудеться найближчими 12 місяцями. І лише близько чверті інвесторів сказали, що регіон збережеться у своєму нинішньому вигляді.
Олена Шушунова
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас