Кредитним спілкам подовжують життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитним спілкам подовжують життя

Кредит&Депозит
553
Ліквідація кредитних спілок скасовується. У Міністерстві внутрішніх справ повідомили про намір реформувати цей сегмент: змусити кредитні спілки платити податок на прибуток, перевести їх на безготівкові розрахунки, створити фонд гарантування вкладів і зобов'язати членів організації брати участь в її управлінні. Це, на думку співробітників міністерства, має знизити кількість афер і злочинів у союзах. Втім, учасники ринку не готові до масштабних змін.
Як з'ясував Комерсант-Україна, Міністерство внутрішніх справ (МВС) не має наміру забороняти роботу кредитних спілок (КС), а лише хоче їх реформувати і декриміналізувати. Нагадаємо, 13 січня голова МВС Анатолій Могильов заявив у парламенті: "Ми внесли пропозицію нагору, щоб кредитні спілки взагалі поховали. У нас багатотомні кримінальні справи, де тисячі людей і відшкодування збитку під величезним питанням".
У департаменті зв'язків з громадськістю МВС пояснили, що в 2008-2010 роках міліція розслідувала понад 450 кримінальних справ, з яких 53% - у відношенні посадових осіб КС, які привласнили понад 700 млн грн. "На даний момент до судів направлено 210 кримінальних справ, порушених стосовно посадових осіб КС", - повідомив заступник начальника управління департаменту Ігор клопотів. У зв'язку з цим МВС просить Кабмін і Держфінпослуг внести зміни в законодавство.
Міністерство пропонує вирішити проблему шляхом позбавлення кредитних спілок статусу неприбуткових організацій. У законі "Про кредитні спілки" запропоновано визначити їх як "прибуткові", щоб вони підлягали "дієвому контролю з боку Державної податкової служби, в першу чергу за готівковими операціями". "Відсутність контролю дозволяє посадовим особам спілок зловживати службовим становищем і привласнювати гроші вкладників", - вважають у МВС.
Профільний закон, порушуючи закон "Про кооперацію", дозволяє члену КС передавати право голосу іншій особі. У зв'язку з цим члени структур не реалізують 2 принципи: контроль за діяльністю КС та їх посадовими особами, а також право участі в їх діяльності. Для захисту цих прав в МВС запропонували "загальні збори вважати правоздатними, якщо на ньому особисто присутні не менше 50% членів кредитної спілки". А ст. 27 закону буде доповнена: "Члени наглядової ради, правління та ревізійної комісії КС несуть адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність згідно з законодавством за невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків, а також за ухвалені ними рішення". Запропоновано також заборонити вносити депозити готівкою - буде безготівковий оборот, який контролюватиметься податківцями, а також фінансовий моніторинг.
У МВС наполягають і на створенні Фонду гарантування вкладів членів кредитних спілок без залучення державних коштів. Раніше Держфінпослуг просила рефінансувати спілки на 1 млрд грн, а асоціації пропонували створити фонд гарантування вкладів КС за участю держави лише на першому етапі.
Учасники ринку сумніваються в ефективності пропозицій МВС. "Хто крав, той і буде красти, - вважає член ради Національної асоціації кредитних спілок Юрій Ковальов.- Чим може похвалитися наше доблесне МВС? Що вони повернули людям, скільки посадили керівників?" Голова обласної Волинської асоціації кредитних союзів Ігор Лащук впевнений, що зміни викличуть зворотну реакцію, і стабільні союзи не витримають надмірної зарегульованості. "Потрібно відмовитися від всеукраїнського статусу спілок, оскільки саме в таких організаціях знаходилися великі суми коштів, що стали ґрунтом для зловживань. До 2004 року ми працювали без регулятора, і ніяких зловживань не було, тому що не було такого статусу", - додав пан Лащук. Заблокує роботу КС і норма про наявність понад 50% членів організації на її зборах. Президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська вважає, що після ухвали цієї норми багато КС не зможуть проводити збори, оскільки зібрати кворум буде дуже складно, особливо якщо кількість членів перевищує 10 тис.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас