Валютні зобов'язання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні зобов'язання

Казна та Політика
1090
Президент Віктор Янукович вирішив дати право Нацбанку (НБУ) вводити примусовий продаж валютної виручки. Регулятор зможе на півроку зобов'язати експортерів продавати валюту у випадку виникнення загрози платіжному балансу і ризику виснаження золотовалютних резервів. Банкіри говорять, що НБУ дійсно потрібно таке право під час кризи, але регулятору складно буде залучити багато валюти, тому що підприємства навчилися уникати продажу.
Учора Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднило законопроект "Про тимчасове запровадження вимоги обов'язкового продажу валютних надходжень в іноземній валюті". Документ дасть право Нацбанку тільки на підставі власної постанови вводити на шість місяців режим обов'язкового продажу валюти експортерами. Таке рішення регулятор приймає у разі появи загрози формування дефіциту платіжного балансу. Критерії, за якими визначається створення такої загрози, НБУ повинен буде розробити протягом місяця після набрання законом чинності.
Експерти відзначають, що цей законопроект не є несподіваним, тому що його підготовка була передбачена указом президента від 22 грудня минулого року. Тому вони не сумніваються в прийнятті документа парламентською більшістю. Однак зараз необхідності в наданні Нацбанку такого права немає. В основах грошово-кредитної політики на 2011 рік спрогнозовано дефіцит платіжного балансу на рівні лише $100 млн.
Норма про обов'язковий продаж валютної виручки існувала до квітня 2005 року. Після цього під час кризи в 2008-2009 роках НБУ неодноразово намагався провести через парламент законопроект про зміну термінів повернення валютної виручки в країну, але наштовхувався на протистояння депутатів, які є потужним лобі експортерів. "Коли необхідно провести адекватне ситуації рішення, у нас немає інструменту, - скаржився тоді заступник голови НБУ Василь Пасічник.- Постанову можна оскаржити, а закон депутати приймати не хочуть". Зобов'язання про повернення валютної виручки в країну через 90 днів після продажу продукції було повернено лише через рік після початку кризи.
Банкіри вважають, що необхідність в обов'язковому продажу виручки може виникнути в майбутньому. "Тоді Нацбанк зможе оперативно змінити ситуацію у випадку, коли ситуація з платіжним балансом різко зміниться", - сказав директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко. На його думку, у своїх критеріях НБУ передбачить різні варіанти обов'язкового продажу виручки (від 10% до 100%) залежно від умов, що склалися. "Це дуже хороший інструмент для регулятора, - підкреслив заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський.- Але не варто розраховувати, що при його застосуванні відбудуться різкі зміни з надходженнями валюти в країну". Банкіри впевнені, що експортери будуть намагатися ухилятися від виконання вимог НБУ. "Вся виручка точно не буде надходити, тому що давно знайдені механізми, як ухилитися від обмежень, - розповів топ-менеджер одного з великих банків.- Наприклад, до 2005 року підприємства не декларували отриману валюту як виручку, а надавали зобов'язання за кредитним договором. Таким чином, компанії здебільшого не заводили валюту в країну і не продавали її".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас