Банкам полегшили капіталізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам полегшили капіталізацію

Казна та Політика
832
Постановою правління Національного банку враховані пропозиції АУБ, викладені в листі №04-07/665. Зазначені пропозиції стосувалися подовження дії антикризових заходів, введених НБУ в 2009 р. з метою стабілізації становища в банківській системі.
Крім подовження до 1 січня 2012 р. дозвіл банкам включати в капітал оплачені, але не зареєстровані внески в статутний капітал, постановою регулятора удосконалено порядок залучення коштів на умовах субординованого боргу. Внесеними змінами до Інструкції "Про порядок регулювання діяльності банків в Україні" знято заборону на залучення субординованого боргу для банків, що здійснюють свою діяльність менше одного року. А попередньо ухваленими змінами до закону "Про банки і банківську діяльність", внесеними законом № 1533-VI, передбачене врахування субординованого боргу, залученого в іноземній валюті, за офіційним курсом НБУ, що діяв на звітну дату.
Серед аргументів подовження пільгових умов капіталізації банків АУБ у своєму листі до глави Нацбанку, зокрема, відзначала, що протягом 2009-2010 рр.. банками здійснювалися заходи, спрямовані на підвищення їх ліквідності та платоспроможності, - були здійснені переоцінка кредитних портфелів, реструктуризація кредитів і формування необхідних резервів. Банками виконуються програми капіталізації, вдалося відновити розмір залучених депозитів фізичних осіб. Однак наслідки кризи залишаються неподоланими ні в світі, ні в економіці України. Зростання промислового виробництва хоча і відбувається, але йде недостатніми темпами, все ще високими залишаються показники рівня збитковості підприємств і безробіття. Значні борги, накопичені позичальниками, знижують їхню платоспроможність і погіршують якість обслуговування кредитів, внаслідок чого зростає частка негативно класифікованих активів у балансах банків. Протягом 2008-2009 рр.. Національним банком України був ухвалений цілий комплекс антикризових заходів, які позитивно вплинули на стабілізацію становища в банківській системі. Разом з тим, термін дії деяких з цих заходів уже закінчився або закінчується найближчим часом.
З метою недопущення нової хвилі дестабілізації банківської системи АУБ просила керівництво НБУ подовжити період дії заходів, передбачених нормативними актами НБУ, зокрема, постанови НБУ від 5 лютого 2009 р. №49.
За словами президента АУБ Олександра Сугоняко, набуття чинності постанови № 564 буде сприяти підтримці банками вимог до адекватності капіталу і розширить можливості банків для відновлення кредитування економіки. Єдиним проблемним моментом може стати відмова акціонерів деяких банків збільшувати капітал. "Але така ситуація навряд чи можлива, оскільки грошові кошти на рахунок банку, як правило, перераховуються після попереднього узгодження НБУ задовільності фінансового положення акціонера і джерел додаткових внесків до статутного капіталу", - говорить президент АУБ.
Всі опитані учасники ринку позитивно оцінюють рішення регулятора, відзначаючи, що воно буде сприяти спрощенню процедури капіталізації банків. Головне, каже заступник голови правління Діамантбанку Валерій Олійник, що враховувати внески в статутний капітал можна не чекаючи на закінчення досить тривалої бюрократичної процедури реєстрації в НБУ.
"Дане рішення дозволить уникнути технічного зниження рівня регулятивного капіталу в банків, які перебувають на стадії реєстрації статутного капіталу, тоді коли звичайна процедура реєстрації потребує мінімум два місяці", - додає віце-президент "VAB Банку" Олена Домуз.
Разом з тим, на думку директора фінансового департаменту Ерсте Банк Анни Ліщенко, радикального впливу на ринок рішення НБУ не зробить, оскільки воно дозволяє лише трохи раніше включати кошти, отримані на збільшення статутного капіталу, в регулятивний капітал. "Таким чином, рішення не змінює ні процедуру збільшення капіталу, ні принципово методологію його розрахунку", - відзначає вона.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас