Позитивне висловлювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позитивне висловлювання

Казна та Політика
1756
Як заявив вчора міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, очолюване ним відомство спільно з МЗС виступило з пропозицією створити в Москві бібліотеку при Національному культурному центрі України. Разом з тим Табачник підкреслив, що він "позитивно оцінює позицію" російської влади, які ініціювали обшук у Бібліотеці української літератури в Москві, оскільки вона є російським установою. Представники української опозиції у свою чергу вимагають відстояти права українців у РФ.
Вчора міністр освіти Дмитро Табачник розповів про підсумки засідання української частини підкомітету з питань гуманітарного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії. За його словами, основним підсумком засідання стало рішення про створення при Національному культурному центрі України в Москві, розташованому на Арбаті, нової бібліотеки української літератури. "Передбачається здійснити ряд організаційних заходів щодо забезпечення бібліотеки методичною підтримкою і книжковим фондом", - заявив Табачник. Він зазначив, що його відомство має намір звернутися з цією ініціативою до президента Віктора Януковича. Відповідні документи вже підготовлені Міносвіти та МЗС.
Крім цього, міністр заявив, що він "позитивно оцінює позицію" російської сторони, яка ініціювала обшуки в чинній Бібліотеці української літератури в Москві. Нагадаємо, в кінці грудня минулого року відділ по боротьбі з екстремізмом МВС РФ вилучив з бібліотеки понад 50 книг, газет і брошур, що мають, на думку міліції, "антиросійську спрямованість". Серед іншого були вилучені примірники офіційної газети Конгресу українських націоналістів "Нація і держава", а також випущена УНА-УНСО брошура під назвою "Хай ненавидить, аби любили". Співробітники міліції діяли в рамках розслідування кримінальної справи, порушеної за ст. 282 КК РФ ("розпалювання міжнаціональної ненависті або ворожнечі").
- Я хочу підкреслити, що ця бібліотека - російська установа і повністю фінансується з бюджету Москви. Тому ситуація трохи незрозуміла: навіщо, якщо будь-які контролюючі органи Російської Федерації мають претензії до якоїсь установі, виносити це на такий високий рівень? - заявив вчора Табачник. Він підкреслив, що зараз бібліотека працює в звичайному режимі.
Цю інформацію підтвердив заступник директора Бібліотеки української літератури в Москві Богдан Безпалько: "Бібліотека працює, про її закриття не йдеться і не йшлося, хоча в нас дійсно були певні труднощі в кінці минулого року". Безпалько підкреслив, що всіляко підтримує ідею створення ще однієї бібліотеки при культурному центрі на Арбаті: "Це прекрасний великий будинок, там можна відкрити не тільки бібліотеку, але і театр".
Разом з тим, в опозиції продовжують стверджувати, що обшуки в бібліотеці є "серйозним і системним порушенням прав української національної меншини в Російській Федерації". Про це, зокрема, йдеться в листі голови політради партії "Наша Україна" Валентина Наливайченка, яке він вчора адресував верховному комісару ОБСЄ з питань національних меншин Кнуту Воллебеку. "Така ситуація викликає стурбованість українських громад Росії. Прошу взяти цю інформацію до відома і допомогти відстояти законні права української меншини в РФ", - зазначив Наливайченко.
Представники націоналістичних організацій також не згодні з позицією Дмитра Табачника. Глава секретаріату Конгресу українських націоналістів Володимир Манько вважає, що "своїми заявами він (Табачник) в черговий раз показує, що відкрито лобіює інтереси Москви". "Україна просто зобов'язана втрутитися в ситуацію з бібліотекою, незалежно від того, кому вона належить, оскільки в неї ходять українці, яких можуть позбавити права на знання своєї мови і культури. Якби в Україні була українська влада, то Табачник за свої слова був би не тільки заарештований, але і покараний за всією суворістю закону", - заявив Манько.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас