Шумило: Фінансова й операційна незалежність НБУ під загрозою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шумило: Фінансова й операційна незалежність НБУ під загрозою

Казна та Політика
1849
Фінансова й операційна незалежність Національного банку України (НБУ) під загрозою через залучення НБУ в бюджетний цикл (порушення фінансової незалежності НБУ). Про це йдеться у виступі директора генерального економічного департаменту НБУ Ігоря Шумила про оцінку макроекономічної ситуації і перспективи розвитку на 2011 р.
Нагальною проблемою перед НБУ також стає використання заполітизованих урядових макроекономічних прогнозів при розробці грошово-кредитної політики (порушення операційної незалежності НБУ).
Відзначимо, в січневому огляді НБУ про грошово-кредитний ринок України йшлося, що обсяг монетарної бази в грудні 2010 р. збільшився на 4,6% (з початку року збільшення склало 15,8%) - до 225,7 млрд грн. Обсяг операцій з продажу державних облігацій України з портфеля НБУ в грудні 2010 р. склав 2,1 млрд грн за номінальною вартістю (з початку року обсяг таких операцій склав 7,4 млрд грн).
Також в грудні 2010 р. НБУ придбав державних облігацій (за номінальною вартістю) на загальну суму майже 1 млрд грн (з яких 558,4 млн грн - на виконання статті 2 Закону України "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України").
З початку року обсяг операцій з придбання державних облігацій склав 27,6 млрд грн, з яких 19,2 млрд грн - з метою регулювання ліквідності і 8,4 млрд грн - на виконання статті 2 Закону України "Про першочергові заходи щодо запобігання негативних наслідків фінансової кризи і про внесення змін до деяких законодавчих актів України").
Як повідомлялося, НБУ в 2011 р., як і в 2010 р., не зможе самостійно визначати орієнтири грошово-кредитної політики, оскільки всі показники грошових агрегатів у нашій країні затверджуються виключно МВФ, а НБУ лише виконує його вимоги.
Варто також відзначити, що 23 листопада 2010 року Шумило заявляв, що в України немає необхідності розробляти окрему стратегію для виходу з банківської кризи. Зокрема, за словами І.Шумила, це проблема всього фінансового сектора. Він додав, що однією з основних проблем є те, що дуже багато важелів впливу в уряду, наприклад, у податковій сфері. "Що є сильною стороною НБУ? Це його досить висока в порівнянні з іншими регуляторами політична, фінансова та операційна незалежність", - заявив Шумило. Слабкою стороною, за його словами, є те, що банк поки не має можливості "бути безпосередньо відповідальним за все".
Нагадаємо, в квітні 2010 р., відповідно до рекомендацій МВФ до "Закону про НБУ", уряд вніс зміни і посилив незалежність НБУ. Зокрема, уряд вніс зміни: визначення цінової стабільності як основної мети НБУ, фінансової стабільності як другорядної мети; реформування Ради НБУ в наглядовий орган, до складу якого входять люди, які відповідають суворим і однаковим критеріям, виключаючи конфлікт інтересів; скорочення Правління та фокусування його роботи на ключових рішеннях проведення політики, забезпечення основи автономності прийняття рішень про проведення політики та операційної діяльності, включаючи більшу прозорість та підзвітність.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас