Світові ціни на сталь готові злетіти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на сталь готові злетіти

Казна та Політика
1425
Всесвітня асоціація виробників сталі (World Steel Association) повідомила, що за підсумками 2010 р. обсяги виплавки сталі на світовому ринку досягли 1,414 млрд. т, що на 15% більше в порівнянні з попереднім роком. У десятку найбільших виробників сталі в 2010 р. увійшли: Китай, Японія, США, Росія, Індія, Південна Корея, Німеччина, Україна, Бразилія і Туреччина, яким, завдяки відновленню світової економіки і попиту, вдалося наростити обсяги виплавки. Експерти галузі прогнозують, що в 2011 р. світове виробництво сталі збільшиться ще на 6,2%.
Найбільшим світовим виробником сталі залишається Китай, де в 2010 р. металурги виплавили 626,7 млн. т металу, що на 9,3% більше в порівнянні з попереднім роком. На заводах Японії в 2010 р. вироблено 109,6 млн. т сталі, що на 25,2% більше, ніж роком раніше. У США обсяги виплавки сталі зросли на 38,5%, до 80,6 млн. т. У Росії в 2010 р. випуск сталі збільшився на 11,7% і склав 67 млн. т. У Індії виробництво сталі зросло на 6,4 %, до 66,8 млн. т. Обсяг виплавки сталі в Південній Кореї за рік збільшився на 20,3% і склав 58,5 млн. т. Німеччина в 2010 р. виплавила 43,8 млн. т сталі, що на 34 , 1% більше в порівнянні з попереднім роком. Металургійні підприємства України в 2010 р. збільшили виробництво сталі на 12,4%, до 33,6 млн. т. У Бразилії обсяг виплавки сталі збільшився на 23,8%, до 32,8 млн. т, а в Туреччині - на 14 , 6%, до 29 млн. т.
Очікується, що в 2011 р. світові ціни на сталь істотно зростуть, завдяки високому попиту на ринку, а також збільшення вартості сировинних матеріалів (залізної руди та коксівного вугілля). Згідно з усередненим прогнозом 16 експертів (10 аналітиків і шість топ-менеджерів металургійних компаній), опитаних британською газетою The Financial Times, до кінця 2011 р. світові ціни на сталь можуть збільшитися на 32%. Характерно, що виробники сталі оцінюють перспективи зростання світових цін більш скромно в порівнянні з галузевими експертами. Так, представник австрійської компанії Voestalpine вважає, що світові ціни на сталь збільшаться в 2010 р. тільки на 13%, а топ-менеджери трьох індійських компаній Tata Steel, Essar і JSW прогнозують їх зростання на 25%.
Більш оптимістично оцінюють перспективи зростання світових цін на сталь експерти галузі. Так, на думку аналітика швейцарського банку Credit Suisse Майкла Шілакера, зростання цін на сталь за підсумками 2011 р. складе близько 41%. А гендиректор галузевої аналітичної компанії Hatch Corporate Finance Род Беддоус вважає, що зростання цін на сталь в 2011 р. може досягти 66%, що стане другим найбільшим ціновим стрибком в галузі за останні 70 років. Такий прецедент вже мав місце в 2004 р., коли світові ціни на сталь виросли на 70%. На думку пана Беддоуса, подібне зростання може стати реакцією на подорожчання сировини та спробою металургів збільшити маржу, яка серйозно знизилася в період економічного спаду в 2008-2009 рр.
"Ціни на основну сировину, що використовується при виробництві сталі (залізна руда і коксівне вугілля),минулого року зростали вищими темпами (65-100% з початку року), ніж ціни готової сталевої продукції. Така динаміка повністю відповідала очікуванням випереджаючого зростання цін на сировину в порівнянні з вартістю готової продукції. Ґрунтуючись на тенденції 2010 р. і беручи до уваги монополію трьох гірничодобувних компаній (Vale, Rio Tinto, BHP Billiton) на світовому ринку, слід очікувати, що динаміка сировинних цін в 2011 р. продовжить випереджати темпи збільшення цін на сталь і складе 14-22%", - прогнозують експерти інвесткомпанії BG Capital.
Однак, за даними Steel Business Briefing, деякі учасники ринку називають підвищення вартості сталі на всіх світових ринках "мильною бульбашкою" і вважають, що вже найближчим часом сталеві ціни досягнуть свого піка. Так, наразі темпи зростання цін на металобрухт набагато вищі, ніж на готову металопродукцію. "Зараз ринок розігрівають спекулянти замість реального попиту. Ми боїмося, що почнеться падіння цін на брухт через те, що ціни злетять занадто високо", - говорить представник іспанської компанії з торгівлі брухтом. За словами одного турецького трейдера, слабкий зовнішній попит на готову турецьку металопродукцію означає, що меткомбінати не будуть закуповувати брухт за завищеними цінами. "Здається, турецькі виробники припинять закупівлі, оскільки їм важко збувати свою продукцію. Мильна бульбашка на ринку росте. Сподіваюся, що вона не лусне", - говорить трейдер.
Нинішнє зростання світових цін на сталь експерти пояснюють підвищенням квартальних цін на залізну руду і коксівне вугілля, а також підвищеним попитом з боку металотрейдерів, які взялися за поповнення своїх складських запасів. При цьому деякі аналітики не виключають, що в перспективі можливе короткострокове зростання цін на сталь, обумовлене підвищенням світових цін на коксівне вугілля у зв'язку з повінню в Австралії, однак фундаментальних причин для значного стрибка цін немає. "Світова економіка не настільки добре відновилася, щоб відчувати дефіцит сталі, крім того, у світі ще є потужності, які можуть задовольнити попит на металопрокат. Тому зростання обсягів виробництва сталі цього року може скласти 5-8%, а зростання цін на сталь - 15-20%", - вважає Дмитро Баранов, провідний експерт російської компанії "Фінам менеджмент".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас