Гроші чи незалежність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші чи незалежність

Казна та Політика
535
Для всіх фінансових компаній країни встановлюється мінімальний рівень достатності капіталу - 8%, повідомила міністр фінансів Іспанії Елена Сальгадо. Новий норматив, який починає діяти восени, перевищує вимоги "Базель-III" (7%). За оцінкою Банку Іспанії, банкам країни знадобиться до 20 млрд євро ($27,2 млрд) нового капіталу.
У великих банків, наприклад Santander, BBVA і великої ощадкаси Барселони La Caixa, рівень капіталу, за словами Сальгадо, вже в середньому становить 8,5%. Значно сильніше новий норматив торкнеться ощадкаси (cajas), з 1,3 трлн євро активів займають 42%-ву частку місцевого банківського ринку. Більшість кас - приватні, вони відомі непрозорою структурою власників і вельми ліберальними стандартами кредитування під час житлового буму.
Банки, яким необхідний капітал, повинні акціонуватися та розмістити акції на біржі або шукати інші джерела капіталу. Для деяких кас норматив може досягати 20%, наприклад для непублічних або таких, які сильно залежать від фінансових ринків.
"Банкам доведеться шукати фінансування у приватних інвесторів, а для тих, хто не зможе цього зробити, є державний фонд банківської реструктуризації (FROB)", - заявила Сальгадо. FROB стане власником акцій банків на строк до п'яти років, а потім постарається продати їх приватним структурам.
Проблеми у кас були однією з причин, які змусили агентство Moody's у грудні попередити про можливість зниження кредитного рейтингу Іспанії (зараз - Аа1). Moody's позитивно оцінювало намір іспанського уряду навести лад у касах. Він домагається "визнання потенційних збитків" і негайної рекапіталізації, вважає аналітик агентства Марія-Хосе Морі.
Ощадкасам потрібно інше управління, розкриття і робота, як в інших банках, каже глава іспанського UBS Хав'єр Салаверрі, - інакше повинен втрутитися FROB, оскільки ринки для них закриті.
FROB вже виділив 11,6 млрд євро на реструктуризацію кас і готовий додати ще 3,4 млрд. За необхідності допомога може бути збільшена до 99 млрд євро за рахунок нових боргових випусків. Банк Іспанії ініціював серію злиттів ощадбанків, скоротивши їх кількість з 45 до 17.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас