США підтягнуть світову економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США підтягнуть світову економіку

Валюта
1262
Світова економіка в 2011 році виросте на 4,4%, очікує МВФ. Це набагато оптимістичніше за оцінки ООН, ОЕСР та Світового банку. Поліпшення прогнозу забезпечили США: в МВФ вважають, що дії влади країни дозволять економіці вирости на 3%. Але підйому світового ВВП можуть перешкодити боргові проблеми розвинених країн і можливі "бульбашки" в країнах, що розвиваються.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) поліпшив оцінку зростання світової економіки в 2011 році до 4,4% з 4,2%, що очікувалися в жовтні минулого року. Підвищенню прогнозу сприяв серйозний перегляд оцінки американської економіки. ВВП США цьогороку додасть 3% проти прогнозованих раніше 2,3% завдяки продовженим податковим пільгам для підтримки безробітних та програмі ФРС з викупу держоблігацій на $600 млрд.
Тим не менш локомотивами зростання світової економіки стануть не розвинені, а країни, що розвиваються. Їх ВВП цього року виросте на 6,5%, що на 0,1% вище жовтневих оцінок. І якщо для Китаю та Індії прогноз економічного підйому збережений на колишньому рівні - 9,6% і 8,4% ВВП відповідно, то для Росії і Бразилії він підвищений на 0,2% і 0,4% відповідно - до 4,5% .
Економіка розвинених країн додасть 2,5%, що на 0,3% вище за жовтневі оцінки. З економіки єврозони прогноз на 2011 рік збережено на колишньому рівні - зростання на 1,5%. Більш оптимістично економісти МВФ дивляться на ВВП Німеччини, який може вирости на 2,2%, це на 0,2% вище минулого прогнозу. Погіршилися очікування щодо іспанської економіки: її зростання складе 0,6% проти раніше очікуваних 0,7%.
"Через майже чотири роки після початку найбільшої фінансової кризи з часів Великої депресії, як і раніше не можна говорити про світову фінансову стабільність", - визнає МВФ, незважаючи на поліпшення прогнозу. Найбільші ризики зберігаються саме в Європі через боргові проблеми периферійних країн регіону. "Несприятлива взаємодія між суверенними і банківськими ризиками в ряді країн посилилася, що призводить до збоїв на деяких ринках капіталу", - говорить фінансовий радник і голова департаменту валютних ринків і ринків капіталу МВФ Хосе Віналс. Необхідність забезпечення стійкості бюджету означає скорочення держвитрат, що призведе до повільного зростання економіки. Це означає, що в розвинених країнах рівень безробіття збережеться високим.
А в країнах, що розвиваються, з'являються перші ознаки перегріву економіки, пов'язані з потужним припливом капіталу на тлі низьких ключових ставок на Заході.
"Ці притоки капіталу одночасно створюють і можливості, і проблеми для економік, що розвиваються. З одного боку, вони можуть знизити вартість запозичень, з іншого - призвести до перегріву економіки та "бульбашок", - говорить головний економіст МВФ Олів'є Бланшар.
Тим не менш новий прогноз МВФ набагато оптимістичніший за очікування інших міжнародних фінансових та економічних організацій. Так, експерти Світового банку (СБ) вважають, що цього року світовий ВВП виросте на 3,3%, ВВП розвинених країн - на 2,4%, ВВП країн, що розвиваються - на 6%. В ООН прогнозують зростання глобальної економіки на 3,1%, країн єврозони - на 1,3%, США - 2,2%, країн Азії - на 7%. В Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) очікують, що світовий ВВП додасть 4,2%, економіка єврозони - 1,7%, США - 2,2%, ВВП країн, що розвиваються збільшиться більш ніж на 8%. У кращий бік переглянув МВФ і прогноз цін на нафту - $90 за барель проти жовтневих очікувань в $79 за барель. При цьому оцінки СБ і ООН песимістичніші й знаходяться на рівні $78-85 за барель. Що стосується Росії, то, за оцінками СБ, зростання ВВП складе 4,2%, за оцінками ООН - 3%, за оцінками ОЕСР - 4,2%.
Прогнози МВФ реалістичні, оскільки частка США у світовому ВВП досить висока і підйом американської економіки суттєво підтримає попит, погоджуються експерти.
"Як би не критикували дії ФРС США, але вони приносять свої результати. В останні два-три місяці в США відбувається поліпшення в корпоративному секторі, що ми бачимо по звітах великих компаній, помітно покращилася ситуація у промисловості, а випереджаючі індикатори по ринку праці показують, що число безробітних буде скорочуватися", - перераховує головний економіст ФК "Відкриття" Володимир Тихомиров.
Минулого року безробіття в США скоротилося з 9,8% до 9,4%. "Очікування МВФ щодо економіки США цілком обґрунтовані: споживання залишається серйозним двигуном зростання ВВП, а боргове навантаження не перешкоджає його нарощуванню. Так, обслуговування боргу (за винятком іпотеки) становить 11,8% доходу домогосподарств. У роки буму цей показник був вищий на 2 відсоткових пункту. Аналогічна тенденція і в корпоративному секторі: відношення боргу до EBITDA в промисловості і в роздрібній торгівлі США знаходиться нижче за середні за 2000-2010 роки", - говорить провідний експерт Центру макроекономічного аналізу та прогнозування (ЦМАКП) Олександр Апокін.
Ольга Танаса
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас