"Регіони" дісталися до своїх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Регіони" дісталися до своїх

Казна та Політика
3332
І опозиція, і Захід вже не перший місяць звертають увагу на "односторонній" характер антикорупційних діянь української влади. Складається враження, що правоохоронці все ж таки почули зауваження - в Криму був затриманий відомий "регіонал" - колишній спікер парламенту автономії.
Бий своїх, щоб чужі боялися
З наданням Чехією політичного притулку Богдану Данилишину стало очевидно, наскільки щільно Захід зацікавився "вибірковою юстицією" по-українськи. Про те, що завзяте переслідування переважно нині опозиційних "зловживачів" і "розтратників", виглядає дещо підозріло і американські, і європейські політики останніми місяцями згадували не раз.
Але з рішенням Праги, яке інші країни називають "дзвіночком" для Києва, колишні натяки були сформульовані чіткіше. Західний світ допускає, що українська феміда може бути несправедливою. "Я повністю поважаю результати процедури надання притулку (Богдану Данилишину). Я поділяю стурбованість тим, що в даному випадку заявник не отримав справедливого судового розгляду в Україні, і кримінальне переслідування не може бути політично мотивованим", - підтримав рішення своєї держави глава МЗС Чехії Карел Шварценберг.
В Україні, як водиться, з чужими "політичними" підозрами завжди готові поборотися. Ще 14 січня, виступаючи перед парламентом, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов переконував нардепів у тому, що кримінальному переслідуванню всі партії покірні. "Доповідаю, що в поточному році у справах проходять посадові особи місцевих органів та інших органів: від БЮТ - 73, від Партії регіонів - 115, від НУ-НС - 38. Є і від комуністів", - окреслив головний міліціонер країни нинішній фронт антикорупційних робіт. І все ж, експортна версія "картинки" виглядає досить тьмяно. Як відомо, Україна продовжує ковзати вниз у міжнародних рейтингах економічних свобод та протидії корупції. Ухвалений було пакет профільних законів, які повинні були набути чинності в січні 2011 року, було анульовано у минулому грудні, а новації, запропоновані президентом, поки тільки пройшли перше читання. Між тим, обов'язкову боротьбу з чиновницьким свавіллям в Європі вважають не менш важливим починанням, ніж давно обіцяні реформи. Не дивно, що на такому тлі велика кількість гучних антикорупційних справ проти опозиціонерів, з якогось моменту почала сприйматися Заходом зі скепсисом. Але в Україні знайшли-таки можливість дати "відповідь Чемберлену".
Справедливість тези "Боротьба з корупцією триває без огляду на партійну приналежність корупціонера, злодія чи хабарника" (користуючись формулюваннями прес-служби ПР) вітчизняні правоохоронці проілюстрували 24 січня. За підозрою у зловживанні службовим становищем вони затримали колишнього спікера Верховної Ради АРК Анатолія Гриценка. Екс-лідеру кримського парламенту, екс-губернатору Херсонської області (яку він очолював всього три місяці - з березня по червень 2010-го) і, "за сумісництвом" одному з найвпливовіших "регіоналів" півострова поки закидають давні гріхи - "дії, спрямовані на протиправне вилучення "майже 5 тисяч гектарів земель військового радгоспу" Азовський" під час перебування його головою Ленінської райдержадміністрації АРК (у 2001-2005 роках). "Бити своїх" влада почала з цікавої кандидатури...
Комплект зайців для одного пострілу
Відблиски корупційних скандалів супроводжують колишнього главу парламенту автономії вже далеко не перший рік. Причому, далеко не завжди об'єктом інтересу якщо не правоохоронців, то спостерігачів з опозиції, були земельні питання (одним з найбільш пам'ятних випадків була складна історія купівлі "Мерседеса" для спікера). Але до недавніх пір проявити, трохи більше, ніж просто "інтерес" до дій Анатолія Павловича правоохоронцям не вдавалося. "Будучи начальником Головного управління МВС у Криму, представником президента в Криму, я направляв до прокуратури десятки матеріалів про його (Анатолія Гриценко) зловживаннях. А він тільки судився зі мною і з пресою", - цитує "Коммерсант-Україна" зауваження народного депутата з кримським службовим минулим Геннадія Москаля. Всупереч уявній партійній логіці те, що не вдавалося за президента Ющенка, раптом почало виходити за президенті Януковича. Цей несподіваний факт у "регіональному" середовищі коментують не надто охоче. Не дивно, що політикум гостро зацікавився відповіддю на питання "Що ж трапилося?".
У найкоротші терміни в інформаційному просторі "оселилося" чимало версій, що пояснюють "раптове" кримінальне переслідування видного "регіонала". Частина з них - "експортного, частина - суто "внутрішнього" характерів.
Одним з найбільш популярних пояснень, чого і слід було очікувати, став "прозахідний" погляд на ситуацію. І справді, арешт однопартійця представників владних кіл тоді, коли Європа і США критикують вибірковість української юстиції, - по-справжньому дорого коштує. В такому разі, можливо, екс-спікер просто опинився не в тому місці і точно - не в той час. "Хочуть продемонструвати Заходу і українському товариству, що влада не здійснює вибіркову боротьбу з корупцією, що вона не залежно від партійної "прописки" піддає арешту будь-якого чиновника. Показує, що будь-яка персона з Партії регіонів може стати персоною нон-грата, якщо з приводу неї є підозри", - припускає політолог і член "Єдиного центру" Вадим Карасьов.
Тим не менш, вважати Анатолія Гриценка випадковою жертвою обставин досить складно. Не виключено, що в новому антикорупційне пориві можновладців сильна і власне "кримська" складова.
Як відомо, ще влітку, відпочиваючи в Криму, президент поставив перед місцевою владою завдання принципово поліпшити стан справ в автономії. "Щороку, коли ми приїжджаємо на відпочинок до Криму, ми помічаємо, що він не стає кращим, а стає все гіршим. Земля, яку роздають органи місцевої влади - голови селищної ради, це земля, наближена до моря, вона закриває шлях для відпочинку", - нарікав глава держави. Нове керівництво Криму до зауваження гаранта поставилося з усією увагою - в останні місяці "перезавантажитися" після місцевих виборів тандем Василя Джарти і Володимира Константинова (голова Ради міністрів АРК і спікер місцевого парламенту відповідно) у кампанію зі збирання земель вкладають чималі зусилля.
Останньою такою гучною ініціативою, нагадаємо, став відкритий лист кримського прем'єра лідеру Меджлісу, після якого Мустафа Джемілєв заговорив про можливі погроми татар, а сам Василь Джарти взявся обіцяти, що побудоване на "самозахопленні" житло ніхто зносити не буде... Кримінальне переслідування високопоставлених "розтратників" дорогоцінних земельних ресурсів - наступний крок, що здається логічним. І особливо він доречний в ситуації, коли до кримських проблем може бути залучено міжнародну увагу. Одним із каталізаторів цього може виступити російський бізнесмен Олександр Лебедєв, який, не домігшись справедливості в української влади, вирішив скаржитися на кримську інвестиційно-корупційну політику Міжнародному валютному фонду.
Якщо проблема дійсно в землі, тоді, припускають фахівці, за першим арештом можуть послідувати інші. Причому, як і у випадку з Анатолієм Гриценко, мова ризикує зайти про серйозні величини "регіонального" розливу. Так, той самий Геннадій Москаль запевняє, що один з кінців справи за бажання правоохоронців може довести і до міністра внутрішніх справ - адже Анатолій Могильов свого часу керував кримським главком... З іншого боку, уточнюють експерти, не слід забувати і про партійний аспект того, що відбувається.
У 2008-2009 року раз у раз вихлюпуються назовні внутрішні конфлікти, які перетворили на притчу во язицех півострівне представництво ПР в масштабах країни. У тривалу боротьбу між прихильниками Анатолія Гриценко і на той момент головного кримського "регіонала" Василя Кисельова, який закінчився (тимчасовим, як показала практика) вигнанням з партії останнього, був змушений втрутитися партійний лідер. Та й у березні 2010 року "гріценківці" навряд чи з радістю відійшли назад заради соратників Василя Джарти. Цілком можливо, що протягом останніх місяців екс-спікер, який швидко повернувся з Херсона, намагався повернути позиції. Такій політиці сприяла і хвороба глави Радміну, переконаний Леонід Грач. "Гриценко почав поводити себе певною мірою досить незалежно, випадаючи з цієї команди (нинішнього керівництва Криму). За часів хвороби самого Джарти і відсутності кілька місяців тих, хто хоч трохи в політиці Криму розбирається, вже побачили якісь його хитання, які відбувалися", - вважає колишній головний комуніст Криму.
Кримські політологи також припускають, що затримання Анатолія Гриценка може мати і внутрішньопартійні наслідки. За його відсутності (і за загрози подальшого розповсюдження інтересів правоохоронців) колишнім господарям Криму важче буде як-небудь протистояти "централізованим" зусиллям нової влади. До того ж, схоже, за Крим серйозно взялися не тільки в Сімферополі, а й у Києві - і нещодавнє призначення постпредом президента в автономії досвідченого чиновника - екс-міністра Володимира Яцуби - може бути тому підтвердженням. Одним тільки арештом колишнього спікера кримського парламенту керівництво країни за належної вправності могло б убити цілий комплект зайців - спробувати зміцнити свої партійні позиції на півострові, вирішити деякі земельно-правові труднощі (що за "загрози" відкрити-таки ринок землі - теж важливо), нарешті , показати Заходу, що принципова влади і своїх теж не шкодує. Щоправда, наскільки зразково-показовим виявиться цей страхітливий захід (і чи для всіх цілей потрібен видимий результат у вигляді обвинувального вироку) заздалегідь сказати не можна. Зрештою, в Україні від "корупційного" затримання до суду - шлях не найближчий.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас