"Ъ": Віктор Пинзеник зробить внесок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Віктор Пинзеник зробить внесок

Казна та Політика
1560
Французький банк BNP Paribas залучив екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника до розробки стратегії розвитку УкрСиббанку. 24 січня колишній чиновник посів посаду заступника голови наглядової ради установи. "Акціонери обрали Віктора Пинзеника завдяки його економічній та фінансовій компетенції, а також глибокому знанню української економіки, - повідомили в банку.- У минулому він займався політичною діяльністю, а тепер виступає радником національних і міжнародних компаній, що працюють в Україні". В банку не уточнили, чи буде оплачуватися робота колишнього міністра. Пинзеник на дзвінки не відповідав.
До складу наглядової ради також увійшли Жан Лем'єр та керівний директор фінансових установ Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Нік Тессейман (у I кварталі ЄБРР стане акціонером УкрСиббанку з 15-процентною часткою). Головою наглядової ради призначений Камій Фоль, а Жан-Франсуа Варле, який раніше обіймав цю посаду, продовжить діяльність у групі BNP Paribas у Парижі.
Віктор Пинзеник не має досвіду роботи в банках і перетинався з цією сферою лише під час членства в парламентському комітеті з питань фінансів і банківської діяльності, до складу якого увійшов як лідер партії "Реформи і порядок". Він обіймав посади міністра економіки і віце-прем'єра з економічних питань (1992-1997), а також двічі очолював Мінфін в урядах Юлії Тимошенко (2005-2006, 2007-2009).
Пинзеник залишив її команду, оскільки єдиний з міністрів в 2009 році негативно оцінював перспективи економіки й виконання бюджету. Він заявляв, що без стабілізації гривні неможливо відновити кредитну активність банків, і радив зберігати заощадження в національній валюті. "Якщо банк може заробляти за день 2% на курсі, то він ніколи не буде кредитувати економіку, а буде заробляти на курсі", - говорив тоді екс-міністр.
У розпал девальвації гривні більш ніж на 60% Пинзеник закликав банки піти на збитки і створити пільгові умови погашення кредитів, щоб не допустити кризи неплатежів. Серед його пропозицій - зниження кредитної ставки або конвертація валютного кредиту в гривню за курсом на момент отримання позики у випадку негайного погашення частини кредиту. "Можливі й інші варіанти компромісів, які влаштують обох партнерів", - заявляв Пинзеник.
Нагадаємо, Укрсиббанк до кризи був лідером іпотечного кредитування з часткою ринку 16-18%. При цьому 82% всіх іпотечних позик в Україні було видано в іноземній валюті. "Це посилення кадрової політики банку, оскільки в нього великий досвід і він видатний економіст. На цій посаді у нього буде широке бачення перспектив і він зможе запропонувати шляхи розвитку банку в нинішніх умовах", - вважає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.
Перекваліфікація колишніх чиновників Міністерства фінансів у топ-менеджери банків стає тенденцією. Екс-міністр фінансів Ігор Мітюков очолив український офіс Morgan Stanlеy, Ігор Юшко - "Дочірній банк Сбербанку Росії", а колишній заступник міністра фінансів Віталій Лісовенко став директором з корпоративного бізнесу Альфа-банку. Лісовенко був небагатослівний у своїх оцінках: він назвав Віктора Пинзеника визнаним професіоналом в цій сфері, привітав його і побажав успіху. "Призначення Віктора Пинзеника членом спостережної ради - сильний хід УкрСиббанку, враховуючи його значний досвід як економіста, а також багаторічну успішну роботу в різних урядах, - вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.- Він чудово знайомий з "кухнею" держфінансів і їх впливом на фінансові ринки. Такі призначення вже стають тенденцією для великих банків".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас