Киян поставлять на лічильник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киян поставлять на лічильник

Енергетика
1018
Цього року КМДА планує встановити в багатоповерхових будинках 1 тис. приладів обліку тепла і 1,5 тис. лічильників гарячої води. Як повідомив заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, півтори тисячі будинкових лічильників гарячої води будуть надаватися безкоштовно за умови, що об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) або жителі будинків встановлять їх за свій рахунок.
За словами чиновника, цього року в планах у КМДА розпочати програму з компенсації 50% вартості встановлення будинкових приладів обліку. Другу половину платитимуть жителі. "Це дасть можливість встановити в два рази більше лічильників, ніж ми плануємо", - сказав Мазурчак. При цьому він зазначив, що в умовах підвищення тарифів застосування приладів обліку дозволить менше платити мешканцям столиці за комунальні послуги, які здорожчали. У КМДА підрахували, скільки кияни зможуть заощадити. "Для людей установка окупиться протягом одного опалювального сезону. Після цього городяни зможуть економити на тарифах мінімум 30%", - додав заступник голови КМДА. Забезпеченість лічильниками київських будинків, за його оцінками, на даний момент складає близько 25%.
Нагадаємо, минулого року Київська міськадміністрація своїм розпорядженням дозволила всім охочим жителям столиці встановлювати квартирні лічильники в розстрочку. Вартість приладу і його установки можна оплачувати протягом 12 місяців. Установка лічильника супроводжується підписанням спеціальних тристоронніх угод між споживачами, підрядниками, які будуть встановлювати лічильники, і підприємствами або організаціями, що здійснюють експлуатацію житлових будинків.
Як раніше писали "ЭИ", низький рівень забезпечення столичних будинків приладами обліку тепла і води був перешкодою для створення прозорого механізму тарифоутворення. На необхідності вирішення цієї проблеми раніше акцентував АМКУ, який рекомендував столичній владі створити прозору та зрозумілу для киян схему формування структури тарифів. Ця проблема привернула увагу президента. Напередодні Віктор Янукович зажадав від уряду і голів обласних державних адміністрацій забезпечення зважених тарифів на послуги ЖКГ та посилення контролю за формуванням комунальних тарифів.
Опитані експерти вітають ініціативу КМДА, проте стверджують, що за рік повністю забезпечити столичні будинки приладами тепла і гарячої води не вдасться. "На сьогоднішній день в столиці встановлено близько 2,5 тис. лічильників, з них таких, які працюють - близько двох тисяч", - зазначив у коментарі екс-міністр палива і енергетики, депутат міськради Іван Плачков. Загалом, за його словами, у Києві необхідно встановити близько 10 тис. приладів. Якщо темпи встановлення лічильників збережуться, то проблема забезпечення приладами обліку багатоквартирних будинків столиці буде вирішена через два-три роки.
Установка приладів обліку для київських багатоповерхівок оцінена владою в 330 млн. грн. "За наявності волі у міської влади знайти кошти цілком реально", - зазначив у коментарі екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. Після установки лічильників, за словами експерта, у жителів міста з'явиться стимул заощаджувати, а також розуміння того, що вони самостійно можуть регулювати споживання послуг. Проте установка будинкових приладів обліку, за словами експерта, не вирішує всіх проблем. "По-перше, треба зрозуміти, хто буде здійснювати їх перевірку. Рівень довіри населення до ЖЕКів дуже низький, і якщо знімати показники будуть житлово-комунальні контори, то процес оплати компослуг може супроводжуватися безліччю судових процесів", - прогнозує Кучеренко. Експерт підкреслив, що наведення ладу в процесі обліку компослуг неможливе без ефективної системи регулювання їх споживання і створення ОСББ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас