"Ъ": Віктор Янукович прислухався до поради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Віктор Янукович прислухався до поради

Казна та Політика
812
Засідання Ради регіонів, що відбувалось вчора у будівлі адміністрації президента, всупереч звичаю, не було відкритим - прес-служба глави держави не повідомляла про його підготовку, а на протокольну зйомку запросили лише декілька журналістів з так званого "президентського пулу". Втім, як стверджують учасники, на засіданні не були оприлюднені будь-які закриті дані.
Вступне слово Віктор Янукович почав із заяви про те, що зусилля, докладені урядом для поліпшення добробуту населення, недостатні. "Так, середня зарплата виросла на 400 грн, інфляція склала всього 9%, а безробіття тримається на рівні нижче за 2%. Але будемо відверті, ці дані - середня температура в палаті. Різниця у розвитку окремих регіонів як і раніше величезна", - пояснив глава держави.
Серед нструментів, здатних зменшити дисбаланс забезпеченості регіонів, Янукович назвав введення нового фінансового інструменту взаємовідносин центру і регіонів. "Наполягаю, щоб фінансування стратегічних проектів регіонального розвитку і міжрегіональної співпраці здійснювалося через окремий фонд - Держфонд регіонального розвитку", - заявив Віктор Янукович.
Окремо президент зупинився на необхідності перегляду чинних комунальних тарифів у більшості регіонів, зробивши їх "економічно обґрунтованими". Він зажадав від прем'єр-міністра Миколи Азарова забезпечити повноцінне функціонування Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг, надавши їй всі необхідні повноваження. "Ситуація, яка зараз склалася в цій сфері, є неприпустимою", - підсумував президент. У протокольній частині засідання, в присутності телекамер, президент уникав згадувати слова "підвищення тарифів", але, як запевнили члени Ради регіонів, в закритій частині йшлося про те, що для рентабельності підприємств ЖКГ вартість їх послуг неминуче повинна зрости.
Закрита частина засідання Ради регіонів тривала більше двох годин. Тут не було головної теми для обговорення, так що його учасники, з якими поспілкувався кореспондент, робили акцент на різних частинах дискусії. "Сьогодні ключовим було питання тарифів. Президент запевнив, що визначення тарифів буде покладено на регулятора. І доручив уряду законодавчо забезпечити, щоб усі тарифи були обґрунтовані. Але ми будемо говорити не про багаторазове зростання, а про те, що тарифи повинні бути обґрунтованими, розумними", - заявив мер Харкова Геннадій Кернес. "Про тарифи тільки згадували, це не було головним, - заперечив йому мер Львова Андрій Садовий.- Сьогодні йшлося про інвестиції, про необхідність зняти штучні бар'єри на шляху грошей до України".
Однією з ключових тем наради стала майбутня децентралізація влади, запропонована в президентській програмі економічних реформ. Про необхідність збільшити повноваження місцевої влади говорила більшість доповідачів, і в заключному виступі глава держави погодився з ними. "Мені сподобалося заключне слово президента. Він чітко сказав, що влада повинна бути на місцях. І важливо саме це, а не тарифи або інвестиції", - вважає мер Одеси Олексій Костусєв. "Нам чітко пообіцяли, що з наступного року бюджетні відрахування регіонів у центр скоротяться на 50%. Для нас, як для регіону, який дотує, це дуже важливо", - підтримав його голова Одеської облради Микола Пундик.
Більш детально висловлювання президента з цього приводу передав Садовий. "Янукович сказав, що 14 років тому, очолюючи Донецьку область, він постійно говорив про децентралізацію. Зараз, коли змінилася точка сидіння, йому доводиться як би рубати сук під собою. Але все одно - треба рубати, бо це не сук, а болючий наріст", - поділився з журналістами мер Львова.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас