Перевірено електронікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перевірено електронікою

Казна та Політика
829
Держкомпідприємництва повідомив про погодження проекту наказу Державної податкової служби (ДПС) про визначення порядку відповідності платників критеріям для автоматичного відшкодування ПДВ. Набравши чинності 1 січня, Податковий кодекс вводить новий режим повернення податку для підприємств. Щоб скористатися ним, компанія повинна відповідати сімом критеріям: зокрема, не перебувати в стадії банкрутства; не мати податкового боргу; кількість співробітників має перевищувати 20 осіб за останні чотири звітні періоди; а рівень зобов'язань з податку на прибуток повинен бути вищим від середнього по галузі.
Заступник голови служби Олексій Любченко, який курирує в ДПС відшкодування ПДВ, вчора на дзвінки Ъ не відповідав. У повідомленні Держкомпідприємництва йдеться, що в проекті наказу затверджені механізми розрахунку коефіцієнтів щодо ключових податкових критеріїв. ДПС в автоматичному режимі буде перевіряти обсяги поставок підприємств, розбіжності між податковим кредитом, сформованим платником у результаті придбання товарів і послуг, і податковими зобов'язаннями його контрагентів (відповідно до Податкового кодексу, зобов'язання не повинні перевищувати 10% від заявленої суми бюджетного відшкодування), а також співвідношення розміру середньої зарплати співробітників до мінімальної зарплати, встановленої законодавством (повинно бути перевищення не менш ніж в 2,5 рази). У розрахунок візьмуть показники, які самостійно задекларовані платником і які є в базі даних податкової служби.
Протягом 15 календарних днів з моменту настання граничного терміну подання податкової звітності в автоматичному режимі буде сформовано два списки платників: ті, що мають право на автоматичне відшкодування ПДВ і ті, що не мають. Підприємства, які не відповідають критеріям, протягом 17 днів після подачі звітності отримають від ДПС детальні пояснення відмови. У п'ятницю ж було оприлюднено постанову Кабміну №1238/2010, якою ДПС дозволено проводити виїзні позапланові документальні перевірки підприємств за критеріями, які є необхідними для автоматичного відшкодування ПДВ. Це збільшить процес повернення податку з урахуванням перевірки (15 днів плюс можливість продовження аудиту на 10 днів) та обробки реєстру Держказначейством до 48 днів. Позапланово перевірити податківці зможуть навіть підприємства, які не претендують на автоматичне відшкодування ПДВ.
За інформацією Комерсант-Україна, критеріям ДПС сьогодні відповідають до 180 підприємств. "Ми то підпадаємо під ці вимоги, то ні - зараз організаціям складно відповідати всім критеріям", - зазначив директор з економіки та фінансів Крюковського вагонобудівного заводу Ігор Манаєнков. Президент індустріальної групи УПЕК Анатолій Гіршфельд заявив, що йому не відомо жодного випадку автоматичного відшкодування. "Ще рано, лише звітність за грудень здаємо. Кодекс хоч і набрав чинності, але все стане відомо після 20 лютого, коли подамо декларації за січень, - говорить виконавчий директор Федерації металургів Сергій Притоманов.- Але немає сумнівів, що наші підприємства підпадуть під автоматичний режим".
За словами першого віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців Сергія Прохорова, бізнесмени продовжують скаржитися, що питання відшкодування не вирішене, а в ДПС, як і раніше, заявляють про відсутність грошей у держбюджеті. Він вважає, що проблема буде існувати, поки уряд не дозволить опублікувати реєстр підприємств, які отримали повернення ПДВ, а також подали заявки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас