Експерти: Пенсійна реформа впорядкує виплату спеціальних пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Пенсійна реформа впорядкує виплату спеціальних пенсій

Казна та Політика
1448
Проведення пенсійної реформи дозволить виключити махінації при виході на пенсію "спеціальних пенсіонерів", зокрема, зробить неможливим штучне збільшення доходів в роки, які беруться до уваги при нарахуванні пенсійного стажу.
Таку думку висловила аналітик з питань соціальної політики Бюро економічних і соціальних технологій (Центр БЕСТ) Наталія Лещенко, коментуючи законопроект 7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", поданий урядом до парламенту.
За словами експерта, в рамках пенсійної реформи, по суті, буде впроваджена нова формула розрахунку пенсії для військовослужбовців, держчиновників та інших "спеціальних" пенсіонерів. "Наприклад, прокурорам і слідчим у разі ухвали законопроекту не можна буде вибирати собі термін, за яким нараховується пенсія. Сьогодні вони можуть це робити: розраховувати виплати виходячи з доходів за 24 місяці перед пенсією або за 60 місяців з будь-якого періоду стажу. Тобто можна було в останні два роки штучно "нагнати" надбавки, премії та інші виплати, щоб збільшити дохід. За п'ять років це буде зробити значно складніше", - говорить Наталя Лещенко.
На думку віце-президента інвестиційної компанії "Кінто" Віталія Мельничука, також позитивним є врегулювання питання максимальної пенсії, яка може виплачуватися будь-якому громадянинові. У першу чергу, на думку експерта, максимальна пенсія в розмірі 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян (приблизно 8,8 тисячі гривень), а також заборону на індексацію для тих, чиї пенсійні виплати на сьогоднішній день перевищують встановлений законопроектом мінімум, дозволять знизити дефіцит бюджету Пенсійного фонду. "Індексація та перерахунок не будуть здійснюватись доти, доки пенсія людини не досягне "стелі", встановленої законодавчо. За нашими розрахунками, дві криві - зростання максимально допустимої виплати та розмірів "супер-пенсій"- зустрінуться приблизно через 4-5 років", - говорить Віталій Мельничук. Крім того, на витрати Фонду вплине і підвищення мінімального віку для виходу на пенсію чоловіків-чиновників - до рівня 62 років.
"Ті, хто збираються виходити нарівні з іншими - у 60 років, - будуть отримувати до 62 років не спеціальну, а звичайну пенсію. Це теж розвантажить ПФ", - додає експерт.
Нагадаємо, уряд вніс до парламенту законопроект 7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Документом, зокрема, встановлено поступове - до 2020 року - підвищення віку для виходу на пенсію жінок з 55 до 60 років, а з 2013 року впроваджується підвищення пенсійного віку для держслужбовців-чоловіків з 60 до 62 років, встановлюються обмеження термінів перебування на держслужбі. Крім того, законопроектом пропонується підвищити нормативний стаж роботи, необхідний для отримання мінімальної пенсії, з 20 років для жінок і 25 для чоловіків до 30 і 35 років відповідно. Максимальний розмір пенсійних виплат для всіх категорій громадян пропонується обмежити 12 прожитковими мінімумами для непрацездатних.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас