Штатне зависання. Як чиновники рятуються від скорочень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штатне зависання. Як чиновники рятуються від скорочень

Казна та Політика
4329
В Україні в чотири рази менше вакансій, ніж держслужбовців, які найближчими місяцями виявляться без роботи. Тому чиновників намагаються перепризначити на інші посади - скорочення обертаються лише перестановками.
Менше місяця тому Фокус писав про чиновницькі династії, де сім'я Толстоухових, наприклад, була представлена на держслужбі повним складом. Сьогодні це ж сімейство як не можна краще ілюструє нові віяння. Свою посаду - директора Київського зоопарку - зберіг лише старший син Олексій. Анатолій Толстоухов в перший же день після оголошення адмінреформи, 9 грудня, позбувся посади міністра Кабінету міністрів, але залишився радником прем'єр-міністра.
Така доля майже всіх держслужбовців вищої ланки - втрачаючи статус і повноваження, вони все ж залишаються частиною системи і продовжують отримувати зарплату з бюджету. Дружина екс-міністра Світлана перед самим Новим роком покинула Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту, де до цього пропрацювала чотири роки. Перед 54-річною держслужбовицею з 17-річним стажем на нинішньому ринку праці дві дороги - або в центр зайнятості, на виплати якого можна дотягнути до пенсії, або у контори, зацікавлені у фахівцях з держзакупівель.
Пішли, щоб залишитися
Зміна декорацій. Ірина Зайцева - одна з тих, хто змінив посаду на більш скромну, але продовжує отримувати зарплату з бюджету. Щотижня президент підписує укази про звільнення. І паралельно - про перепризначення керівників вищої ланки. Прізвища всі ті ж - змінюються лише назви відомств і посади. Найчастіше чиновникам не доводиться навіть переїжджати з кабінету в кабінет, не кажучи вже про зміни функцій.
У понеділок Віктор Янукович звільнив відразу 31 високопоставленого чиновника, і практично всі вони були одразу відновлені у своїх повноваженнях, правда, в організаціях з дещо видозміненими назвами - комітети стали службами, управління перетворилися на інспекції.
Наприклад, звільнивши Ірину Зайцеву з посади заступника міністра освіти, постановою уряду її відразу ж призначили керівником Українського центру оцінювання якості освіти. Петро Яцук перемістився з крісла заступника голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації в крісло першого заступника голови цієї ж служби. Наталія Власенко була звільнена з посади заступника голови Державного комітету статистики України і того ж дня призначена заступником голови Держслужби статистики України. Віктор Костюшко був першим заступником голови Головного контрольно-ревізійного управління, а став першим заступником голови Державної фінансової інспекції України.
"У міністерстві освіти перепризначені всього двоє заступників міністра. Інші співробітники поки не звільнені, а й нових призначень, наскільки мені відомо, не планується", - говорить Ірина Зайцева. За її словами, завдяки злиттю двох міністерств в одне його повноваження сильно розширяться, і після скорочення штату співробітникам, що залишилися буде складно справлятися з поставленими завданнями.
За оцінками політолога Володимира Фесенка, ще жодне скорочення українського держапарату (а таких спроб вже було декілька) не закінчувалося урізанням штатів - навпаки, щоразу після реформи кількість держчиновників збільшувалась як мінімум на 20%.
Чиновники на виданні
Сімейна справа. Світлана Толстоухова слідом за чоловіком екс-міністром і молодшим сином втратила роботу на держслужбі. Але когось скоротити все-таки доведеться. Економія на чиновниках закладена до держбюджету, і хоча б частина службовців нижньої ланки все-таки виявиться на біржі праці. Якщо реформу проведуть за оголошеним президентом планом, кількість безробітних у країні збільшиться на 100 тис. чоловік. Це в чотири рази більше, ніж кількість вакансій, зафіксованих у Держслужбі зайнятості. У розпорядженні служби зараз близько 64 тис. вільних робочих місць, але переважає попит на робочі спеціальності, а службовцям тут можуть запропонувати менше 25 тис. вакансій.
Одним з компромісних варіантів могло б стати працевлаштування на державну ж посаду, але не в столиці, а в органах місцевої виконавчої влади. Але і там зараз з пропозиціями не густо. Наприклад, Слов'яносербська райадміністрація (Луганська область) шукає начальника відділу контролю та організаційно-кадрової роботи та кілька інших фахівців. Кореспондентові Фокуса розповіли, що людині без досвіду роботи в райадміністрації можуть запропонувати зарплату трохи більше за тисячу гривень, але конкурс по набору тимчасово призупинено через відсутність фінансування.
"До Нового року до нас зверталося дуже багато претендентів, звільнених з посад інспекторів в податковій. Після свят кількість колишніх держчиновників, які шукають роботу, зменшилася, але це тимчасове явище", - розповідає менеджер з персоналу рекрутингового агентства "Фортуна" Зінаїда Нестерчук. За її словами, більшість кандидатів - це молоді люди до 30 років, що бажають влаштуватися переважно на посаду менеджера з продажу. Зарплату просять від 3 тисяч гривень.Незважаючи на невисокі запити, роботодавці найменше хочуть бачити у своїй компанії колишніх держслужбовців, особливо на такій непростій посаді, як менеджер з продажу, оскільки чиновники зарекомендували себе як люди безініціативні, які не вміють самостійно і оперативно приймати рішення, які звикли, що вся відповідальність лежить на керівнику.
В нашій країні після початку всіх реформ з оптимізації кадрів кількість чиновників завжди тільки збільшувалася. І цього разу ми поки не помітили особливого припливу здобувачів з рядів колишніх держслужбовців", - ділиться спостереженнями керівник рекрутингової компанії "Навігатор" Сергій Бєляєв. Тим не менш він поділяє думку колег з приводу незатребуваності держслужбовців у приватних фірмах: "Від наших клієнтів-роботодавців часто можна почути фразу" Мені колишніх чиновників не пропонувати - вони розбещені нероби". Бєляєв вважає, що з екс-чиновників найбільші шанси швидко знайти роботу мають фінансисти та економісти.
Однак не всі рекрутери налаштовані так скептично. "Досвідченому держслужбовцю, що має економічну освіту, ми можемо запропонувати посаду економіста. Таких людей охоче беруть керівниками складів. Без особливих проблем можна влаштувати кваліфікованого бухгалтера", - говорить провідний фахівець з підбору персоналу рекрутингового агентства Personal4U Євген Товтенко.
Труднощі виходу у вільне плавання змушують чиновників шукати можливості залишитися на роботі будь-що, навіть якщо це і йде врозріз із законом. З початком адмінреформи втричі зріс попит на послуги агентств, що надають фальшиві довідки про вагітність або інвалідність: відповідно до Трудового кодексу таких людей звільняти не можна. Липовий документ виготовлять за кілька днів всього за 1000 гривень.
Справи тонкі
Мертві душі. Клієнти рекрутера Сергія Бєляєва не хочуть брати екс-чиновників навіть на скромні оклади. Окрім перенавчання і фактично отримання нової професії у чиновників, які втрачають роботу, є й інший варіант - використовувати отримані на держслужбі навички на благо нового роботодавця, вже приватного. Як розповідають співрозмовники Фокуса з числа рекрутерів, досвідчених податківців, які потрапили під скорочення, охоче наймають в якості консультантів для оптимізації бухгалтерського та податкового обліку під новий кодекс.
Великі роботодавці зацікавлені в держчиновниках, що мають багатий досвід роботи та зв'язку в хлібних міністерствах - економіки, фінансів, палива та ін. Наприклад, зараз в активному пошуку фахівця з налагодження зв'язків з державою знаходиться одна іноземна фірма, яка займається поставками телекомунікаційних мереж нового покоління. Як повідомило Фокусу джерело в компанії, на цю новостворену посаду вже приходили влаштовуватися люди, які працюють і навіть очолюють департаменти в міністерствах економіки та фінансів. Жоден з претендентів не підійшов через відсутність хорошого знання англійської мови. Перед здобувачем ставиться завдання налагодити роботу з державними органами, міністерствами фінансів та економіки, а також організувати участь у державних тендерах у сфері телекомунікацій. Платять за це набагато більше, ніж держслужбовцю, - від 10 тисяч гривень.
Однак у лютому-березні, коли в центрах зайнятості тисячі залишаться без теплого місця, нормованого робочого дня та гарантованої відпустки екс-чиновників, навіть на найвигідніші спеціальності ціни можуть впасти в рази.
Володимир Денисенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас