Сілва переобраний на посаді Президента Португалії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сілва переобраний на посаді Президента Португалії

Казна та Політика
151
За попередніми даними Президент Португалії Анібал Антоніу Каваку Сілва зберіг свій пост після виборів глави держави, передає РБК.
Після підрахунку 99,1% бюлетенів він набирав 53,1% голосів виборців проти 19,7%, які вдалося набрати його найближчому переслідувачу, кандидату від соціалістичної партії Мануелю Алегрі. Сілва користується підтримкою соціал-демократів.
Особливістю нинішніх виборів у Португалії стала вкрай низька явка - 46,7%. Більше половини всіх, хто за законом має право голосу, не прийшли до виборчих урн. Всього в країні зареєстровано близько 9,6 млн виборців.
Низька явка викликана розчаруванням португальців в політичних лідерах, які поставили економіку країни на межу дефолту. Ходять уперті чутки, що уряд держави буде змушений звернутися до країн єврозони за фінансовою допомогою, як це вже зробили Греція та Ірландія. У всякому разі, влада вже проводить програму скорочення бюджетних витрат, яка викликала хвилю протесту та страйків.
Відзначимо, що Португалія - парламентська республіка, і Президент в цій країні фігура здебільшого представницька. Він має право розпустити законодавчі збори і призначити загальні вибори до парламенту.
Сілва підтримав до цього політику "затягування ременів", запропоновану урядом соціаліста Жозе Сократеша. Вона полягає в різкому скороченні бюджетних витрат з метою подолання наслідків фінансової кризи. Такі заходи викликали ряд страйків і акцій протесту в Португалії в 2010 р, в тому числі - 24-годинний загальний страйк. У лютому очікуються чергові акції протесту - страйки працівників громадського транспорту і листонош.
У той же час Сілва висловлювався проти планів кабінету міністрів підтримати економіку країни шляхом реалізації витратних проектів - таких, як будівництво високошвидкісної залізниці між Португалією та сусідньої Іспанією.
Нагадаємо, що 71-річний Сілва є Президентом Португалії з 9 березня 2006 р. До цього, з 6 листопада 1985 по 28 жовтня 1995 він був прем'єр-міністром країни. Його перебування на посту глави уряду було найтривалішим серед усіх демократично обраних прем'єр-міністрів країни з часів португальської революції гвоздик 25 квітня 1974 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас