Приватизаційні списки доповнять на ходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватизаційні списки доповнять на ходу

Казна та Політика
460
КМДА розробила програму приватизації на 2011-2012 рр. Документ складається зі списку об'єктів нерухомості, які підлягають приватизації, та переліку пакетів акцій компаній, що належать територіальній громаді Києва і підлягають продажу.
Крім того, на розгляд депутатів планують передати список господарських товариств, які не підлягають приватизації. У цей перелік внесено "Київміськбуд" (80% акцій), "Київводоканал" (25,46% акцій), "Київгаз" (28,46% акцій) та інші. Нагадаємо, до кінця минулого року Київ продавав комунальне майно згідно з програмою приватизації на 2007-2010 рр. До неї були включені "Київводоканал" і "Київміськбуд". Раніше частки міста в цих компаніях були продані, а пізніше повернуті Києву в судовому порядку.
Як пояснив заступник голови адміністрації Олександр Пузанов, на продаж будуть виставлені тільки ті об'єкти, які не були приватизовані раніше, не використовуються медичними та правоохоронними органами, а також ті, в яких не розміщуються установи, що забезпечують життєдіяльність міста. До списку об'єктів, які підлягають продажу, не внесено історико-культурні пам'ятки, а також нерухомість і майнові комплекси, які використовуються комунальними підприємствами. За словами Пузанова, КМДА має намір розпродати дрібні і малоліквідні пакети акцій, збиткові та малоприбуткові підприємства, об'єкти незавершеного будівництва.
Основні пріоритети програми - збільшення надходжень до міського бюджету від приватизації, а також підвищення прозорості процедури відчуження власності. Головним інструментом реалізації майна повинні стати аукціони. Відповідальні за проведення торгів компанії передбачається відбирати на конкурсній основі.
Ініціатива міськадміністрації, як стверджують опитані депутати, має свої переваги. Так, голова профільної комісії і голова фракції "Республіка Київ" у міськраді Денис Москаль, вважає правильною появу в Програмі списку стратегічно важливих для міста підприємств, які не можна продавати. "У переліку господарських суб'єктів, пакети акцій яких належать територіальній громаді Києва і не можуть бути продані, 11 позицій. Серед них 51% акцій ВАТ "Хліб Києва", 61% акцій АТ "Київенергохолдинг", університет "Україна" та ін", - повідомив у коментарі Москаль. При цьому він допускає, що перелік можна поповнити іншими об'єктами. "Можливо, його варто було б розширити за рахунок "Протасового Яру", "Київхімволокна", "Київпроекту", - зазначив голова комісії міськради.
За словами Москаля, в списку компаній, акції яких пропонується виставити на продаж, 19 пунктів. Столична влада вирішила продати 23,7% акцій банку "Хрещатик", 48% акцій ВАТ "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт", 51% акцій муніципального театру "Київ", 51% ТОВ "Метровагонсервіс". "Деякі об'єкти будуть виставлені на аукціон, частину КМДА пропонує віддати на викуп", - повідомив депутат. Зокрема, запропонують викупити офіс народного депутата Анатолія Семиноги (БЮТ) по вулиці Межигірській.
У розробленої столичними чиновниками Програми є один істотний недолік - навіть якщо вона буде реалізована, виконати план надходжень до міськбюджету не вдасться. "Дивлячись на запропоновану Програму приватизації, неможливо уявити, як, продавши тільки ці об'єкти, Київська міськадміністрація зможе виконати план бюджетних доходів, запланованих нею ж самою на 2011 р.", - запитує депутат. Відзначимо, цього року Київ планує отримати від продажу міського майна 1,347 млрд. грн. Минулого року плани КМДА були набагато скромніші -196,3 млн. грн. За словами Москаля, в документ не включено майно, яке Київ отримав в управління після ліквідації райрад. За прогнозами голови комісії з питань власності, продемонстрований депутатам список напевно буде розширено протягом року.
Нагадаємо, в кінці минулого року до комунальної власності міста були включені об'єкти, які раніше належали ліквідованим райрадам. Зараз районні держадміністрації у Києві готують свої пропозиції щодо об'єктів для включення до Програми приватизації.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас