Російський бізнесмен Лебедєв поскаржився МВФ на Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський бізнесмен Лебедєв поскаржився МВФ на Україну

Казна та Політика
560
Російський бізнесмен, голова ради директорів Національної резервної корпорації (НРК) Олександр Лебедєв, який має бізнес-активи в Україні, в своїй статті в газеті Financial Times закликав Міжнародний валютний фонд (МВФ) звернути більш пильну увагу на корупцію і захист інвестицій в Україні.
"Я хотів би, щоб керівний директор МВФ Домінік Стросс-Канн пам'ятав, що дотримання закону є ключовою запорукою впевненості інвесторів у будь-якій країні, а неприйнятним є примирення з корупцією", - пише Лебедєв.
Іронізуючи з приводу опублікованого в FT звіту економістів МВФ про вигоду інвестицій у вино, російський бізнесмен шкодує, що не купив кілька дюжин пляшок цього напою, а вклав 350 мільйонів доларів в українську економіку.
За його словами, місцеві протягом багатьох років у нього намагалися конфіскувати готель у Києві, в якому він купив 50% акцій. У випадку ж з побудованою найбільшою мережею спа-готелів у Криму, яка, за словами Лебедєва, дала роботу 1,5 тисячі жителів, він став "безпорадним свідком рейду корумпованих поліцейських", говориться в статті.
Олександр Лебедєв зазначив, що представники МВФ шукають гарантій для додаткових кредитів на суму в понад 10 мільярдів доларів українському уряду президента Віктора Януковича. "На тлі заяв про дотримання всіх правил і законів у сфері бюджету та іноземних кредитів в Україні поширюються чутки про те, що чиновники найвищого рангу мають прихований інтерес, пов'язаний з угодами з природним газом, і зловживають своїми повноваженнями для власної вигоди у справах, що завдають шкоди державній скарбниці", - пише російський бізнесмен.
Він додає, що боротьба з корупцією не повинна обмежуватися тільки випадком з опозиційним лідером Юлією Тимошенко.
Як нагадує "Інтерфакс-Україна", на початку листопада 2010 року співробітники Служби безпеки України здійснили виїмку документів у ВАТ "Пансіонат "Море", підконтрольному Лебедєву, в рамках розслідування кримінальної справи про незаконне рішення мерії. Паралельно слідчі дії в пансіонаті "Море" та на інших об'єктах російського бізнесмена здійснила податкова міліція. При цьому сам Лебедєв тоді перебував у пансіонаті "Море".
Після цього російський бізнесмен заявив про рішення піти з України, оскільки інвестиційний клімат в країні погіршився "через податково-поліцейсько-прокурорсько-есбеушні дії", до яких примазуються екологічна інспекція та пожежники".
В листі до українського президента, який Лебедєв направив у зв'язку з конфліктом, він уточнював, що за 10 років інвестував в АРК близько 200 мільйонів доларів, побудував аквапарк, 14 готелів, дев'ять басейнів, SPA і п'ять ресторанів, на яких працює 1,5 тисячі осіб.
Потім на початку грудня російський бізнесмен заявив про врегулювання конфлікту навколо його кримського бізнесу і намір реструктурувати його для поліпшення ефективності управління. "Я хотів підкреслити, що не гримаю дверима - проблеми є скрізь. Але я вважаю, що тема конфлікту вже закрита, потрібно дивитися вперед", - сказав він, відзначивши, що врегулюванню конфлікту сприяв прем'єр-міністр України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас