Іспанія планує часткову націоналізацію ощадбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія планує часткову націоналізацію ощадбанків

Казна та Політика
168
Іспанія планує частково перевести під державний контроль слабкі у фінансовому плані ощадні банки з метою заспокоєння інвесторів, повідомляє агентство Reuters з посиланням на неназвані джерела. За їх інформацією, уряд Іспанії зажадає від ощадних банків, обтяжених значними боргами, пройти лістинг на фондовому ринку, в тому числі щоб переконати інвесторів у тому, що вони перспективні для інвестицій.
Планується, що частки в банках, які не зможуть залучити приватних інвестицій, перейдуть під управління Фонду з питань реструктуризації банків (FROB), підтримуваного державою. Наразі FROB функціонує тільки як кредитор ощадбанків.
Високий рівень "поганих" кредитів в ощадних банках є одним з найбільших ризиків для уряду Іспанії, відзначає Reuters. Влада країни активно скорочує бюджетний дефіцит, щоб заспокоїти побоювання того, що країні доведеться вдатися до зовнішньої фінансової допомоги слідом за Ірландією та Грецією.
Оцінка витрат на рекапіталізацію ощадбанків варіюється від 17 млрд до 120 млрд євро, найбільш ймовірний середній прогноз знаходиться в діапазоні 25-50 млрд. Навіть за відсутності приватних інвестицій в слабкі кредитні організації економісти прогнозують, що Іспанія може дозволити собі такий рівень коштів допомоги банкам, не вдаючись при цьому до зовнішніх запозичень.
У грудні 2010 року міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг Іспанської конфедерації ощадних кас (CECA) з "АА-" до "А +" з "негативним" прогнозом на тлі труднощів з доступом іспанських ощадбанків до зовнішньої ліквідності і "ворожого економічного оточення".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас