Українська влада дистанціюється від зростання цін на продукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська влада дистанціюється від зростання цін на продукти

Аграрний ринок
1653
Держкомстат України визнав, що в 2010 році в країні значно зросли ціни на продукти харчування. Обіцянки уряду стримати їх зростання закінчилися звинуваченнями на адресу спекулянтів.
За версією Держкомстату, продукти на Україні подорожчали за минулий рік в середньому на 13 відсотків. Але ціни на сир, молоко і цукор зросли більш ніж на третину. Рекорд побила картопля: вона подорожчала на 60 відсотків. А вершкове масло - більш ніж на 40 відсотків. Дорожчими стали також кондитерські вироби і ковбаси. А хліб і хлібопродукти, хоча й залишаються "політичним товаром" і користуються особливою увагою влади та контрольних органів, виросли в ціні більш ніж на 16 відсотків.
Різниця цін на ринку і в звітах
М'ясо та м'ясопродукти дорожчали мало не до кожної святкової дати, після чого їхня ціна практично не опускалася. Тим не менш Держкомстат стверджує, що вартість м'яса виросла лише на 3,5 відсотка і трохи більше подорожчала риба. Але опитані на ринках Києва покупці кажуть, що для них ці продукти стають все менш доступними.
Неприємним сюрпризом для більшості українців стало подорожчання овочів майже на третину. За оцінками експертів, овочі в українських магазинах дорожчі, ніж у багатьох країнах Євросоюзу. Директор компанії "Проагро" Микола Верницький пояснює подорожчання овочів зростанням собівартість їх виробництва. А собівартість, за словами експерта, зростає через зростання витрат на мінеральні добрива, електроенергію, паливні матеріали і багато інших компонентів. "Тобто, поки рано говорити про те, що зростання цін на споживчому ринку позитивно позначиться на виробниках. Адже разом з цінами ростуть і їхні витрати", - сказав Верницький.
Влада звинувачує спекулянтів
Тим не менш, ще восени 2010 року прем'єр Микола Азаров заявив, що підвищення цін на продукти має "певний штучний характер" і що уряд за нього відповідальності не несе. За словами прем'єра, Кабмін "не торгує ні гречкою, ні маслом, а лише створює умови для тих, хто торгує". А те, що гречана крупа в магазині втричі дорожче, ніж у виробника, Азаров пояснив тим, що "хтось вирішив скористатися ажіотажним попитом".
У Держкомісії з контролю за цінами кажуть, що овочі та ковбаси вищого сорту, які продаються в супермаркетах, належать до категорії продуктів, регулювати відпускну вартість яких держава не має права. Правда, Азаров продовжує вимагати від губернаторів стримування зростання цін. І заявляє, що такі аргументи, як подорожчання продовольства унаслідок зростання вартості бензину, сезонні коливання і зміни цін на світових ринках, уряд не враховує.
Експерти сповнені песимізму
Тим не менш, директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що подорожчання продуктів на Україні викликане цілою низкою об'єктивних причин, які уряд країни відмовляється публічно визнавати. Серед них експерт назвав збільшення грошової маси. "А з іншого боку, зростання цін на газ, нафтопродукти, а також подорожчання комунальних тарифів також стимулює зростання споживчих цін. Все це разом узяте і забезпечує кумулятивний ефект на українському продовольчому ринку", - упевнений Фесенко.
Через зростання цін на зернові корми для великої рогатої худоби, а також скорочення державних дотацій виробникам яловичини спостерігається тенденція до зниження поголів'я та скорочення виробництва якісного молока, сказав в інтерв'ю Deutsche Welle Микола Верницький. На його думку, слід чекати і на зростання вартості свинини. Таким чином, в експерта залишилася тільки одна хороша новина - про подальше зростання виробництва м'яса птиці, "тому що населення більш схильне до споживання цього виду м'яса як найбільш дешевого".
Закриті засіки
Під час візиту до Японії президент України Віктор Янукович висловив готовність "сприяти стабільним поставкам української сільськогосподарської продукції на світові ринки". Як вважають експерти, це може означати готовність уряду в Києві відмовитися від обмеження експорту зернових. Адже сьогодні через обмежувальні квот виробники і продавці зерна втрачають до третини своїх доходів.
Україна традиційно є одним з найбільших у світі постачальників зернових і олійних культур. Штучне стримування експорту цієї продукції, як неодноразово заявляли західні експерти, сприяє подальшому зростанню світових цін. Спроби українського уряду блокувати експорт зернових раніше неодноразово викликали критику з боку європейської та світової громадськості.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас