Вкрали повітря на 30 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкрали повітря на 30 млн євро

Казна та Політика
793
Комп'ютерні хакери вкрали квоти на викид парникових газів з торговельної системи Європейського союзу на суму близько 30 млн євро, повідомляє сьогодні Financial Times з посиланням на Єврокомісію. У зв'язку з початком розслідування торговельні майданчики, на яких відбувалася торгівля квотами, зупинили роботу.
За законом компанії, в яких викид парникових газів менший за встановлену норму, мають право продавати невибрані квоти іншим фірмам. Відбулися крадіжки, які продемонстрували дірки в стандартах безпеки, що застосовуються в системі. За словами спікера Єврокомісії Марії Коккони, влада вважає, що крадіжки були сплановані однією групою людей.
Остання крадіжка зареєстрована в Чехії, але це вже третій подібний випадок в Центральній та Східній Європі за останні три місяці, повідомляє The Wall Street Journal. Загальний обсяг відсутніх квот складає 2 млн, що за поточними цінами дорівнює 28 млн євро ($37,7 млн), заявив Йос Делбеке, генеральний директор ЄК з клімату. За його словами, це всього лише 0,02% від обігу на ринку квот.
Торгівля квотами відбувається на європейських майданчиках, серед яких ICE Futures Europe, Nasdaq OMX Commodities Europe, LCH Clearnet. Всі вони були змушені призупинити торгівлю контрактами на емісію парникових газів, які є основним інструментом ЄС у боротьбі з глобальним потеплінням. "Немає сенсу заперечувати, що це дуже велика справа", - констатував Генрі Дервент, директор Міжнародної асоціації торгівлі квотами на викид парникових газів. За розпорядженням Єврокомісії торгівля припинена принаймні до наступної середи. Слідчі намагаються зрозуміти, хто саме вліз до комп'ютерних систем і перевів виставлені на продаж квоти на інші рахунки. Учасники ринку побоюються, що можуть придбати вкрадені квоти, які потім будуть визнані недійсними (торгівля ведеться в електронному режимі, її учасники анонімні).
Найбільша біржа на цьому ринку, BlueNext, почала обмежувати торгівлю вже в середу, а потім зовсім зупинила її. Директор з маркетингу BlueNext Кейрон Аллен заявив, що "скандал завдав серйозного удару" ринку.
Правда, зараз зупинена торгівля лише на спотовому ринку, середній денний оборот на якому становить близько 2 млн т. Торги на ф'ючерсному ринку (близько 20 млн т на день) тривають.
Запущена в 2005 р. система торгівлі квотами на викид парникових газів (ETS) вважається найбільшою такою схемою в світі. Її оборот за минулий рік досяг 90 млрд євро. У торгах беруть участь більше 10 000 промислових компаній з 27 країн - членів ЄС, а також з Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас