7,2% українців не мають наміру платити за світло взагалі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

7,2% українців не мають наміру платити за світло взагалі

Казна та Політика
385
Більшість громадян України мають намір заощаджувати електроенергію після підвищення її вартості.
Про це свідчать передані УНІАН результати телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна в січні.
Згідно з даними, переважній більшості українців (83,4%) відомо про підвищення на 30% тарифів на електроенергію для населення з 1 лютого. Не знає про це кожен шостий респондент (15,1%), а 1,5% - не змогли відповісти на це питання.
73,3% українців мають намір заощаджувати електроенергію після її подорожчання. З них 40,1% відповіли "скоріше так", а третина громадян (33,2%) - "точно так". Не збираються економити електроенергію, незважаючи на її подорожчання, 21,6% наших громадян. При цьому 13,4% опитаних вибрали варіант відповіді "скоріше ні", а 8,2% - "точно ні". Не змогли відповісти на це питання - 5,1% респондентів.
Повністю сплачувати рахунки за електроенергію після підвищення тарифів планують 42,3% українців. Мають намір оплачувати ці рахунки частково 21,6% опитаних, а 7,2% респондентів не збираються платити за електроенергію взагалі. При цьому більше чверті українців (28,9%) важко відповісти на це питання.
Майже половина громадян України (44,6%) вважає, що ціни на електроенергію для населення були підвищені з метою наповнення державного бюджету. Більше третини (38,1%) вважають, що це зроблено з метою особистого збагачення окремих політиків і бізнесменів, а кожен п'ятий респондент (20,2%) висловив думку, що ціни на електроенергію підвищені з метою підвищення прибутковості енергокомпаній. Приведення тарифів у відповідність з економічно обґрунтованими ринковими цінами вважають причиною подорожчання електроенергії 11,9%, а 9,3% - необхідність модернізації та ремонту електромереж та електростанцій. Відповіді "інше" віддали перевагу 3,2%, а 8,6% українців вагалися відповісти на запитання.
Більше половини українців (54,2%) упевнені, що підвищення тарифів на електроенергію призведе до зростання цін на загальний спектр товарів і послуг. І майже стільки ж опитаних (53,6%) припускають, що подорожчання електроенергії призведе до збільшення заборгованості населення за споживання електрики. Одним з наслідків підвищення цін на електроенергію вважають підвищення тарифів на супутні комунальні послуги (опалення, вода, газ тощо) 40,9% українців. Майже стільки ж респондентів (40,3%) вважають, що через подорожчання електроенергії знизиться соціальний рівень життя населення. Припускають, що зростуть ціни на електротранспорт 18,7% українців, 16,2% припускають, що підвищення тарифів спричинить за собою масові акції протесту жителів країни, а 8,3% громадян вважають, що за цим піде приведення тарифів до їх обґрунтованого рівня. Варіант "інше" вибрали 5,2%, важко відповісти на питання - 6,1% респондентів.
Інститут Горшеніна здійснив телефонне опитування на тему: "Підвищення тарифів на електроенергію в Україні" з 17 по 19 січня 2011 року. Всього за випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас