Прем'єр і демографія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр і демографія

Казна та Політика
1574
У четвер о десятій ранку на прем'єр-міністра Миколу Азарова чекали в Інституті демографії та соціальних досліджень НАН України. Представники ЗМІ прийшли вчасно. А прем'єр і особи, які супроводжували його - Сергій Тігіпко і Володимир Семиноженко - перенесли початок заходу на півтори години.
Поки коротали час, служба протоколу встигла обговорити - не де-небудь, а в "святая святих" демографів - останні ініціативи свого уряду в сфері народжуваності. "Таке враження, що Тігіпко прокидається і думає, що б ще таке придумати", - зауважила одна зі співробітниць протоколу, маючи на увазі останню пропозицію влади не зараховувати до трудового стажу декретну відпустку.
Востаннє демографи бачили в себе високих державних людей у присутності преси десять років тому - тоді до них приходив Леонід Кучма. І ось тепер історія феноменальним чином повторилася. Країні знову знадобилася їх допомога - вперше з 2005 року Держкомстат зафіксував (за 11 місяців 2010-го) падіння народжуваності та зростання зменшення кількості населення.
У залі не було де яблуку впасти. Першим виступити на тему демографії запропонували прем'єру. Але він прийшов сюди не за цим. Він почав говорити про те, на чому краще, як йому здається, розуміється - про економіку. "Нам цього року треба віддати 88 мільярдів гривень боргів. Якщо б ми направили їх в економіку, який був би у нас приріст ВВП, а, Валерій Михайлович?" - запитав прем'єр у директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерія Гейця, який сидів поруч. Економіст запевнив, що ми втратили 5-6% зростання ВВП.
Такою відповіддю Микола Янович був задоволений, адже це означало, що якщо б не провальна економічна політика Кабміну попереднього, то нинішній би вирішував питання демографії ефективніше. А так - вибачайте: грошей вистачило тільки на збільшення допомоги при народженні дитини та боротьбу з дитячою смертністю.
Собі прем'єр дозволив говорити не за темою, а ось інших учасників відразу попередив - давайте конкретні пропозиції на коротко-і довгочасні періоди. Елла Лібанова, директор Інституту, зі зрозумілих причин, говорила про сумне. Про те, що населення старішає - і нанотехнології для нього неактуальні. Про те, що скоро забракне робочих рук, і до 2025 року Україну накриє хвиля низькокваліфікованих трудових мігрантів з "третіх країн світу". За її підрахунками, у країну щорічно прибуватиме 500 тис. мігрантів. Україна здатна "переварити" тільки 200 тисяч. "Китайською стіною відгородитися не вдасться", - зауважила Лібанова. "Дна" ми досягнемо до 2025 року, коли на кожного працездатного працівника, що сплачує пенсійні внески, припадатиме один пенсіонер.
Щоб трохи виправити ситуацію, треба розвивати наші поки ще "козирі - математичну та інженерну освіту. Треба скорочувати дитячу смертність, забезпечувати перепідготовку працівників протягом життя, орієнтувати охорону здоров'я не на лікування, а на профілактику. І багато ще чого "треба"...
Падіння народжуваності у 2010 році, на її думку, - це звичайний тренд у рамках "синусоїдальних коливань". Збільшення допомоги при народженні дитини, як показав попередній досвід, - не вихід, і ефект буде невеликим і недовгим. Загалом, вчені дами і мужі поки не знають, з чим це пов'язано (може, криза), але сподіваються, що падіння народжуваності скоро закінчиться і почнеться зростання. Прем'єру це пояснення сподобалося. Адже виходило, що винні в усьому українки, які не хочуть народжувати, а уряд наче й ні при чому.
Користуючись нагодою, Елла Марленівна вирішила в рідних стінах домовитися з представниками влади про перепис населення. Сусідні країни проведуть її у 2011 році. Україна і Молдова перенесли на 2012 рік. Але і 2012 рік під питанням, оскільки грошей немає.
Валерій Геєць теж попросив грошей на перепис і теж нахвалював математичну освіту. Але радіти за вітчизняних математиків і фізиків не випадало: тільки третина з них працює за фахом. Із загальної маси студентів тільки 0,6% здобувають освіту за інноваційними напрямками.
Азаров сумно дивився в зал. В очах його була туга людини, у якої всі просять грошей, а йому щиро не хочеться їх давати. Але він, з іншого боку, не міг не відповісти на цей виклик науки: "Це не копійчана справа, - прем'єр спробував опиратися виділенню грошей на перепис. - Мільйонів триста і мільярд у наступному році ...". "Давайте хоча б частину зробимо в 2011 році", - не зменшував натиск Геєць. Прем'єр через силу пообіцяв знайти гроші на перепис, а також відкрити до 1 вересня університет, який готуватиме фахівців у сфері інновацій. Втім, ключовим словом в репліці прем'єра було все-таки слово "постараємося".
Тут же його наздогнало запитання-пропозиція з залу: збільшити акцизи на тютюн і заборонити рекламу пива, тоді, дивись, і гроші на перепис знайдуться. Але прем'єр не був такий упевнений, що підвищення акцизів на тютюн врятує ситуацію - палити будуть стільки ж, а економити почнуть на інших статтях сімейного бюджету. Проте пообіцяв шокуючі (або не дуже) фото на тютюнових пачках - морг, небіжчика, п'яту з биркою.
А взагалі, в тому, що жінки мало народжують, винні, на його думку, журналісти. "Вмикаєш телевізор, особливо новини - мати вбила новонароджене дитя, бомж зарубав когось, хтось "по п'яні" спалив хату і загинули діти, хтось упав у колодязь ....", - ділився подробицями побаченого прем'єр. Ось жінки надивляться таких жахів і не хочуть народжувати, упевнений прем'єр. З ним ніхто і не сперечався.
Свій виступ він закінчив на високій ноті - альтернатив болісним реформам, в тому числі пенсійній, немає і, попросивши підготувати матеріали "круглого столу", пішов геть.
Але на прес-конференції його все ж таки наздогнало запитання про "декретний стаж". "Цікаве зауваження, над яким ми подумаємо, підійдемо уважно, - міркував прем'єр вголос. - Ми, безумовно, не повинні знижувати мотивацію жінок народжувати, і те врахування трудового стажу, який зараз припадає на так звану декретну відпустку, необхідно зберегти. І уряд це обов'язково врахує".
Шкода тільки, Сергій Тігіпко, який відповідає в уряді за пенсійну реформу, цього не чув.
Алла Присяжнюк
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас