Німеччина не виключає дефолту Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина не виключає дефолту Греції

Казна та Політика
926
Судомні спроби Євросоюзу витягнути Грецію з боргової болота можуть бумерангом вдарити по всьому союзу. У зв'язку з цим в Німеччині зростають побоювання, що прес гігантських боргів зрештою розчавить греків, що може викликати в інших країн ЄС, в першу чергу у ФРН, серйозні додаткові витрати. Поки ж офіційний Берлін заперечує повідомлення про те, що в надрах німецького Мінфіну вже розпочато опрацювання відповідного плану надзвичайних заходів, проте, схоже, без реструктуризації боргів Греції врятувати її буде неможливо.
Як стало відомо Handelsblatt, німецький Мінфін готує надзвичайний план на випадок можливого дефолту Греції. Джерело газети зазначило у зв'язку з цим, що Німеччина хоча й не бажає подібного результату, проте цілком може уявити собі, що це відбудеться. "Якщо не готуватися до такої ситуації, то для банків це може мати непередбачувані наслідки", - вказав інсайдер. Інше джерело розповіло, що одночасно опрацьовується відразу кілька сценаріїв.
Серед них розглядаються варіанти і реструктуризації боргів Ірландії. "Не можна реструктурувати грецькі бонди і при цьому нічого не зробити для Ірландії", - пояснив співрозмовник. Водночас інсайдери підкреслюють, що, на думку уряду ФРН, списання боргів Греції, так зване haircut, є зараз небезпечним. Воно може призвести до потужного відтоку інвесторів з зони євро, що в свою чергу загрожує світовою кризою, подібною до тієї, яка сталася після краху американського інвестиційного банку Lehman Brothers. Проте після 2013 року таке списання боргів Греції цілком можна уявити собі в рамках процедури, передбаченої в рамках планованого європейського механізму стабільності (ESM): неплатоспроможність країни - члена зони євро долається за участі приватних інвесторів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас