Пенсійна реформа дозволить вивести зарплати з тіні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійна реформа дозволить вивести зарплати з тіні

Казна та Політика
1891
Пенсійна реформа, яку ініціює уряд, дозволить розпочати процес виведення зарплат з тіні, стимулюючи самих громадян офіційно працевлаштуватися та відраховувати внески до Пенсійного фонду. Таку думку висловив голова Ради Української асоціації інвестиційного бізнесу Дмитро Леонов, коментуючи поданий до парламенту законопроект "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".
На думку експерта, на детінізацію заробітних плат вплине як збільшення нормативного стажу для отримання трудової пенсії, так і плавне підвищення пенсійного віку для жінок.
Леонов зазначає, що розрахунок пенсій за стаж до 2000 року фактично ведеться "посередньо": точних даних про те, хто і скільки внесків зробив до цього часу до солідарної системи, немає. Після впровадження в 2000 році бази даних реально сплачених персоніфікованих внесків питома вага цієї інформації при розрахунку пенсії збільшується. "Це означає, що пенсія людини все більше залежить від внесків відрахованих "особисто "за нього, а не, наприклад, від середніх зарплат з галузі. Це буде підштовхувати до офіційного працевлаштування, щоб за особу сплачувалися хоча б мінімальні внески. Тобто він сам буде зацікавлений у тривалому трудовому стажі" - відзначає Леонов. За його словами, про повну детінізації заробітних плат можна буде говорити через 10-15 років, коли розрахунок пенсії буде повністю здійснюватися на основі документально зафіксованих персоніфікованих внесків.
Оскільки обсяг внесків буде збільшуватися, це дасть можливість поступово зменшувати дефіцит Пенсійного фонду і знижувати витрати державного бюджету на його покриття.
На детінізацію економіки вплине і збільшення пенсійного віку. За словами Леонова, великий розмір нинішніх внесків до пенсійної системи є істотним чинником мінімізації зарплати. "Люди вважають за краще отримати сьогодні гроші на споживання у вигляді зарплати, хай і неофіційною, того, щоб через 20-25 років отримати гідну пенсію. Але розмір відрахувань можна зменшити, якщо буде більше платників. Тобто, наприклад, якщо не один робітник буде годувати одного пенсіонера, до чого ми неминуче наближаємося, а більше. Цього можна досягти, поступово підвищуючи вік виходу на пенсію, який у нас аномально низьким у порівнянні з іншими країнами. Зменшення соціальних внесків спричинить за собою зниження навантаження на бізнес, вихід його з тіні, збільшення легального фонду оплати праці та індивідуальних зарплат і, врешті-решт, загальної суми платежів до Пенсійного фонду та податкових надходжень до бюджету", - відзначає експерт.
Втім, на думку Дмитра Леонова, здійснивши поступове, а не різке підвищення пенсійного віку для жінок, Кабмін не отримає значного фінансового ефекту відразу. "Перевагу віддали меншим соціальних потрясінь, а не матеріальних вигод, які могло б принести моментальне підняття пенсійного віку для жінок", - говорить голова ради УАІБ.
Нагадаємо, уряд вніс до парламенту законопроект 7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Відповідно до законопроекту, збільшується нормативний трудовий стаж для чоловіків з 25 до 35 років і з 20 до 30 років - для жінок. Для жінок також передбачається плавне підвищення пенсійного віку з 55 до 60 років до 2021 року. Також встановлює максимальний розмір пенсійних виплат для всіх категорій громадян на рівні 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних. Наразі відбувається громадське обговорення документа.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас