Іспанія готується влити мільярди євро в банки, підвищити прозорість системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія готується влити мільярди євро в банки, підвищити прозорість системи

Казна та Політика
225
Іспанська влада планує найближчим часом здійснити значні капітальні вливання у банківську систему країни, щоб стабілізувати ситуацію в секторі, пише газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела, які володіють інформацією.
Як перший крок в рамках обговорюваного плану Іспанія готується найближчими днями розмістити облігації на суму близько $3 млрд євро, а загальний обсяг розміщення в рамках програми санації банківського сектора може скласти до 30 млрд євро, хоча деякі джерела вважають, що настільки значних коштів все-таки не буде потрібно.
Вливання, як очікується, зможуть нівелювати побоювання інвесторів щодо фінансового становища так званих "cajas", місцевих невеликих ощадних банків, які, незважаючи на порівняно малі розміри, тримають близько 42% активів усього банківського сектора Іспанії, або близько 1,3 млрд євро.
Інші заходи передбачають спрощення структури "cajas" і приведення стандартів роботи цих установ у відповідності з загальнобанківськіми нормами. Крім того, передбачається, що "cajas" зобов'яжуть розкривати більше фінансової інформації, щоб підвищити довіру вкладників та інвесторів до цих інститутів.
Минулого року іспанський уряд був змушений скоротити кількість "cajas" з 45 до 17, однак структура власників і управління установ, на чолі яких нерідко стоять місцеві політики, керівництво профспілок, клієнти і навіть священнослужителі, залишилися незмінно складними і заплутаними.
Крім того, минулого року вливання в реформу банківської системи сягнули 11 млрд євро, і хоча уряд заявляв, що може вільно витратити ще 99 млрд на реструктуризацію "cajas", влада підкреслювала, що такої необхідності немає. Тепер, пише видання, ситуація, ймовірно, змінилася.
За даними джерел, будь-які рішення щодо подальшої долі "cajas" будуть ухвалені наприкінці січня або в лютому, коли установи вперше розкриють інформацію про якість наявних у них активів.
Реструктуризація сектора може передбачати як пряме втручання держави у вигляді викупу часток у деяких "cajas", так і створення так званого "банку поганих активів", де були б зосереджені "токсичні активи" проблемних організацій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас