Влада зазіхнула на святе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада зазіхнула на святе

Кримінал
2921
Головні юристи Партії регіонів, як і прогнозували "ЭИ" наприкінці минулого року, активно і рішуче зайнялися соціальними законами.
Тими самими законами, за якими у громадян начебто соціальні гарантії є, але з року в рік реалізувати їх не вдається - держава не має грошей. В недалекому майбутньому, ймовірно, грошей на соціалку так само не буде - зате їх не буде на цілком законних підставах. Іншими словами, сьогодні сотні тисяч громадян можуть хоча б прогулятися до суду і отримати там рішення на свою користь. Але не за горами той час, коли й цього зробити не вдасться - доведеться сподіватися виключно на милість нинішніх володарів.
У всій цій історії важливо лише не забути, протягом скількох років і які саме політики входили у владу за рахунок прийняття економічно необґрунтованих соціальних законів. Тут, безумовно, є певна провина регіоналів, але котити бочку на них одних було б не справедливо. Фактично питати потрібно з усіх людей, що побували біля керма державної влади за часи української незалежності.
Нагадаємо, що наприкінці 2010 р. серйозні провладні юристи - у тому числі міністр юстиції Олександр Лавринович і голова комітету Ради з правосуддя Сергій Ківалов - несподівано занепокоїлися претензіями Європейського суду з прав людини (Євросуд). Ці претензії стосувалися хронічного невиконання Україною рішень своїх же національних судів. Як наслідок - Євросуд зажадав від нашої держави розробити механізми, які б ліквідували це прикре явище.
Однак дана вимога де-факто примушувала зробити одне з двох: або щорічно виплачувати громадянам у повному обсязі всі належні їм соціальні гарантії, або ж "щось зробити" з цими самими гарантіями.
В останні роки різні українські уряди виразно демонстрували, що платити особливо нічого не збираються. В результаті сотні тисяч громадян брали сотні тисяч перемог у вітчизняних судах, але своїх грошей все одно не отримували. От і виходило, що держава сотні тисяч разів не виконувала рішення своїх же національних судів. І в цьому зв'язку ілюзія того, що в Україні є хоч якась демократія, опинилася на останньому видиху.
Тим не менш провладні юристи знайшли виключно демократичні способи, щоб і ілюзію демократії підтримати, і про соціальні претензії громадян назавжди забути. У парламенті був зареєстрований законопроект №7562 з невинною назвою "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду". Але переважна частина об'ємного документа присвячена корекції соціального законодавства. Узагальнена суть новацій зводиться до того, що з соціальних законів забирається конкретика, яка тепер буде визначатися не законами, а постановами Кабміну.
Ну а які розміри та інші параметри соціалки визначить уряд, українські громадяни дізнаються вже після набрання законом чинності. Цікаво, чи будуть ці постанови зазнавати змін в залежності від того, чи намічаються в цільовому році парламентські або президентські вибори?
А ось швидкоплинне прийняття законопроекту №7562 фактично неминуче - у Верховній Раді цьому документу, схоже, дано зелене світло. Показово вже те, що прямо під час одного із засідань комітету Ради з правосуддя, де регіонали особливо сильно заметушилися щодо проблеми Євросуду, Сергію Ківалову дзвонив президент Віктор Янукович і, як сказав Ківалов, цікавився цим питанням.
Тож українським громадянам пора починати звикати до думки, що держава не має грошей на належні їм за законом соціальні виплати. І, природно, настав вже час припинити звертати увагу, наприклад, на заяви екс-прем'єра Юлії Тимошенко, що протягом 2010 р. за кордон України в офшорні зони виведено $28,7 млрд., які, за словами Тимошенко, цілком і повністю тотожні доходам держбюджету-2010.
Високопоставлені представники чинної влади сказали ж, що грошей на соціалку нема - невже є хоч якісь підстави їм не довіряти? Або ж засумніватися в їхньому щирому прагненні працювати на благо українського народу навіть всупереч своїй вигоді, в тому числі - в особливо великих розмірах.
Андрій Уманець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас