"Ъ": Фінансова дисципліна - "незадовільно" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Фінансова дисципліна - "незадовільно"

Казна та Політика
680
Кабінет міністрів вчора доручив Міністерству освіти і науки, молоді та спорту (МОН) посилити контроль за використанням бюджетних коштів. З нового навчального року планується зобов'язати студентів-бюджетників відшкодовувати державі витрати на їх навчання і встановити економічно обґрунтовану плату за мешкання в гуртожитках.
На думку представників комітету Верховної ради з питань науки і освіти, ініціатива Кабміну суперечить Конституції, що забезпечує громадянам свободу вибору місця роботи.
Вчора Кабінет міністрів прийняв постанову "Питання посилення фінансово-бюджетної дисципліни" в міністерствах та органах центральної виконавчої влади.
Документ був затверджений за підсумками аудиту стану національної економіки в 2008-2009 роках і в I кварталі 2010 року, проведеного Державною фінансовою інспекцією (раніше - ГоловКРУ), що виявив порушення у використанні державних коштів на суму 93,3 млрд грн.
Аналізуючи роботу Міносвіти у 2008-2009 роках, Держфінінспекція виявила порушення, збиток від яких склав 3 млрд грн. Зокрема, незадовільний стан бухгалтерського обліку призвів до збитків на суму 385 млн грн. Збиток від фінансування МОН приватних вузів склав 162 млн грн, від непрозорих тендерів при проведенні держзамовлення на видавництво навчальної літератури - 11 млн грн, порушень при комп'ютеризації навчальних закладів та закупівлях автобусів - 90 млн грн. Також аудит показав, що Міносвіти не займалося працевлаштуванням студентів-бюджетників і необґрунтовано збільшувало витрати на утримання власного управлінського апарату, що призвело до збитків у розмірі понад 555 млн грн. Більше того, 114 млн грн, призначені для випуску підручників, значилися як оборотні активи приватних видавництв.
За підсумками перевірки Держфінінспекція закликала Міносвіти підвищити фінансову дисципліну. У розпорядженні видання є текст урядової постанови, згідно з якою до 1 вересня 2011 року МОН має розробити механізм відшкодування державі студентами-бюджетниками, "які не відпрацювали в державному секторі економіки визначений законодавством термін", витрат на їх навчання. Також протягом місяця міністерству доручено розробити порядок мешкання студентів у гуртожитках, методику визначення його вартості і встановити економічно обґрунтовану плату.
Як повідомив перший заступник голови комітету Верховної ради з питань науки і освіти, перший проректор Національного авіаційного університету Максим Луцький (Партія регіонів), мешкання в гуртожитку входить до переліку платних послуг вузу. "Методика розрахунку вартості мешкання встановлюється наказом Мінфіну, Міносвіти та Мінекономіки з урахуванням вартості комунальних послуг, яку визначає місто. Ціна місячного мешкання бюджетників і контрактників у гуртожитку Національного авіаційного університету коливається від 73 до 400 грн, залежно від умов мешкання", - розповів Луцький. Він також додав, що щорічно на навчання студента-бюджетника держава виділяє 12-15 тис. грн.
Народний депутат Леся Оробець ("Наша Україна - Народна Самооборона") переконана, що ідея примусових відпрацювань суперечить українському законодавству: "У Кабміні не підозрюють ні про ратифікацію Україною Конвенції Міжнародної організації праці "Про скасування примусової праці", ні про конституційне право громадян на безоплатне здобуття вищої освіти". За словами пані Оробець, владі потрібно моделювати систему заохочень та гарантій для роботи випускників-бюджетників у держсекторі: "Це може бути надання безвідсоткових позичок, соціального чи муніципального житла в оренду терміном до 10-15 років або додаткових 15-20% заробітної плати".
У Міносвіти також вважають, що ініціативи Кабміну мають спірний характер. "За Конституцією громадянин України вільний у праві вибору місця роботи. Один з варіантів вирішення проблеми - при працевлаштуванні фахівець повинен укладати трудову угоду, де буде відображено питання компенсації бюджетних витрат", - розповіло вчора джерело в МОН.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас