НБУ направив понад 99% безготівкової емісії в 2010р на купівлю валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ направив понад 99% безготівкової емісії в 2010р на купівлю валюти

Валюта
618
Національний банк України (НБУ) направив понад 99% безготівкової емісії в 2010 році на купівлю іноземної валюти, повідомляється на веб-сайті центрального банку.
"За 2010 рік обсяг чистої безготівкової емісії (випуск засобів в обіг за мінусом їх вилучення з обігу) становив 35,5 млрд грн. Майже всі ці кошти (99,4%) були випущені в обіг через операції з купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів Україна", - вказується в повідомленні.
Як повідомлялося, лідер опозиції Юлія Тимошенко у середу закликала главу Нацбанку оприлюднити інформацію про емісію гривні в 2010 році. Раніше вона заявила про намір подати до Генеральної прокуратури України заяву про необґрунтованість емісії грошової маси. У свою чергу, НБУ назвав такі підозри безпідставними.
У повідомленні НБУ відзначається, що процедура емісії грошей в Україні строго регламентована.
"Вона (емісія) відбувається виключно в безготівковій формі шляхом зарахування відповідної суми коштів на кореспондентські рахунки українських банків в Нацбанку. Коли ж гроші вилучаються з обігу, то відповідна сума, навпаки, списується з цих рахунків. Готівкові гроші випускаються в обіг або вилучаються з обігу виключно в обмін на безготівкові", - пояснив НБУ порядок проведення емісії.
При цьому, згідно з повідомленням, на загальний обсяг грошей в обігу операції переказу безготівкових коштів у готівку (і навпаки) не впливають.
НБУ також відзначає, що випуск коштів в обіг здійснюється через валютний, фондовий і кредитний канали і забезпечується отриманням НБУ еквівалентного обсягу іноземної валюти або ліквідних фінансових інструментів, завдяки чому за потреби через ці ж канали відбувається вилучення коштів з обігу.
"Необхідно розуміти, що не весь обсяг емітованих коштів у той чи інший момент часу реально перебуває в обігу. Частина емітованих коштів вилучається НБУ через проведення мобілізаційних операцій у процесі регулювання грошово-кредитного ринку. Частина коштів акумулюється на рахунках уряду в НБУ", - підкреслюється в повідомленні.
Нацбанк також вказує, що обсяг коштів, який є реально доступним для обслуговування економічного обороту, знаходить відображення в показнику монетарної бази (базових грошей). Цей показник включає кошти в гривні, які знаходяться на кореспондентських рахунках банків у НБУ, а також готівкові кошти, як у касах банків, так і у позабанківському оберті.
"Показник приросту монетарної бази підлягає жорсткому контролю. Зокрема він контролюється в рамках зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом (МВФ)", - підкреслюється в повідомленні.
Згідно з повідомленням, у рамках співпраці з МВФ встановлені кількісні критерії ефективності за показниками чистих внутрішніх активів і чистих міжнародних резервів.
НБУ також пояснює, що показник чистих внутрішніх активів демонструє, наскільки монетарна база формується за рахунок випуску коштів в обіг через канали, що відрізняються від валютного. У свою чергу, показник чистих міжнародних резервів характеризує зовнішню стійкість національної грошової одиниці.
За даними НБУ, на 1 січня 2011 року ці критерії ефективності НБУ були дотримані.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас