Меркель: Повернення до німецької марки не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Повернення до німецької марки не буде

Валюта
333
Німеччина продовжить робити все необхідне для забезпечення стабільності єдиної валюти. Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель в інтерв'ю німецькій пресі. "Повернення до німецької марки не буде, Німеччина вірна єдиній валюті й продовжить робити все, що необхідно для гарантії стабільності євро", - наводить слова канцлера агентство Reuters.
Крім того, Меркель виступила за поліпшення координації країн єврозони. "Суть в цьому випадку полягає в більш узгодженій податковій політиці та соціальних питаннях, а також в аспектах трудового законодавства та заробітної плати в державному секторі. Нам потрібно скоординуватися для ліквідації розбіжностей, які часом дуже великі", - вважає канцлер.
"Ми зіткнулися з питанням, чи потрібно кожній з 17 країн єврозони інтенсивніше взаємодіяти одна з одною? Я кажу "так", але те, про що ми домовилися, має бути доступне для всіх, хто хоче взяти в цьому участь", - додала канцлер.
При цьому глава уряду Німеччини відкидає ідею поділу єврозони на північну і південну. "При мені цього не відбудеться, - підкреслила вона. - Виступаючи від імені Німеччини, я абсолютно ясно кажу "ні". І, крім того, ситуація зараз не така чорно-біла, яким є подібне рішення".
Раніше прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон закликав Великобританію підтримати зусилля з порятунку євро і зробити крок у бік більшої європейської інтеграції. Країна, за його словами, не входить до єврозони, але "провал" євро буде катастрофою для Британії з огляду на тісні зв'язки з об'єднаною Європою.
Боргові проблеми єврозони і зниження курсу євро стали головною темою 2010 р. Криза в Греції, що вибухнула весною минулого року, змусила європейські країни вжити екстрених заходів. У спробі стабілізувати ситуацію і утримати курс єдиної європейської валюти ЄС домовився з МВФ про створення спеціального стабілізаційного механізму обсягом 750 млрд євро. Проте цей захід, як відзначають аналітики, мав лише короткостроковий ефект.
Тим часом в чергу на порятунок вже вишикувалися Португалія та Іспанія (підтримка їх менш щасливим "колегам" з єврозони - Греції та Ірландії - обійшлася ЄС і МВФ в 110 млрд євро і 85 млрд євро відповідно), причому екстрена допомога цим країнами може знадобитися вже найближчим часом.
Враховуючи ці моменти, аналітики говорять про те, що вирішувати боргові проблеми європейським країнам доведеться протягом усього цього року. Якщо боргова криза в єврозоні поглибиться, це неминуче призведе до ослаблення євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас