МВС Польщі: Диспетчери не допомогли літаку Качинського уникнути катастрофи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВС Польщі: Диспетчери не допомогли літаку Качинського уникнути катастрофи

Казна та Політика
894
Російські диспетчери не допомогли екіпажу Ту-154 польського президента Леха Качинського уникнути катастрофи в аеропорту "Північний" під Смоленськом. Такий основний висновок, зроблений за підсумками прес-конференції глави МВС Польщі Єжи Міллера у Варшаві.
Вивчивши переговори диспетчерів, польська сторона дійшла висновку, що їхні вказівки і команди не дозволили пілотові Ту-154 уникнути численних помилок і ухвалити вірне рішення.
Повідомляється, що перед посадкою президентського лайнера диспетчери не завжди вчасно давали команди і невірно оцінювали положення літака на лінії приземлення. Зокрема, вони не повідомили пілота про те, що той пішов з потрібного курсу.
У Варшаві вважають, що помилки диспетчерів пов'язані з тим, що вони перебували під тиском. Правда, поляки не уточнили, чим саме пояснювався цей тиск.
Крім того, на прес-конференції підкреслювалося, що ще під час вильоту Ту-154 з Варшави було відомо про непросту спробу посадки Іл-76 в "Північному". Вже тоді російська сторона могла повідомити про це, щоб пілоти могли підготуватися до важких умов у Смоленську.
При цьому Міллер підкреслив, що йдеться не про те, щоб зробити правильною російську або польську версію трагедії. "Головне відкрити зараз на майбутнє правду про посадку польського літака в російському аеропорту", - заявив Міллер.
Відзначимо, 13 січня ц.р. прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив після оприлюднення доповіді Міждержавного авіаційного комітету (МАК) про підсумки розслідування авіакатастрофи, що основна відповідальність за аварію літака Ту-154 президента Польщі Качинського під Смоленськом лежить на польській стороні.
Раніше МАК направив польській стороні остаточний звіт про розслідування авіакатастрофи, що сталася 10 квітня 2010 р. в районі аеродрому Смоленська "Північний".
На прес-конференції в Москві були оприлюднені фінальні результати розслідування. З них випливає, що катастрофа відбулася з вини екіпажу, який, зокрема, не зумів ухвалити своєчасне рішення про відхід на запасний аеродром. За висновком льотних експертів і авіаційних психологів, екіпаж садив літак в умовах психологічного тиску з боку високопоставлених пасажирів президентського лайнера.
Варто відзначити, що брат загиблого польського лідера Лех Качинського - Ярослав Качинський відреагував на доповідь МАК про підсумки розслідування щодо краху Ту-154 різкою критикою. За його словами, результати розслідування, опубліковані в Москві, - це насмішка над Польщею. Ярослав Качиньський також розкритикував доповідь МАК за брак інформації про обставини аварії повітряного судна та "однобокість" представлених відомостей.
Нагадаємо, 10 квітня 2010 р. о 9:50 в Смоленської області під Печерськом при заході на посадку в аеропорт "Північний", в умовах сильного туману розбився літак Ту-154 президента Польщі. На борту були 96 людей, 88 з яких летіли у складі офіційної делегації. Всі пасажири літака загинули, у тому числі Лех Качинський з дружиною, високопоставлені державні чиновники, представники силових органів і військового командування, відомі громадські діячі Польщі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас