Китай обігнав Світовий банк за кредитами країнам, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай обігнав Світовий банк за кредитами країнам, що розвиваються

Кредит&Депозит
380
За останні два роки Китай видав країнам, що розвиваються більше кредитів, ніж Світовий банк. Про це свідчать результати дослідження, проведеного одним з ділових видань.
Згідно з даними преси, China Development Bank і China Export Import Bank (обидва контролюються державою) видали на потреби урядів і компаній країн, що розвиваються в 2009-2010 роках кредитів на суму 110 млрд доларів, тоді коли Всесвітній банк у період з середини 2008 року до середини 2010-го обмежився позиками лише на 100 млрд доларів, передає BBC.
На перший погляд різниця невелика, проте вищезгадана сума в 110 млрд доларів стала лише нижньою межею обсягу китайського кредитування, оскільки ні China Development Bank, ні China Export Import Bank не публікують деталізованих звітів про позики, виданих закордонним інстанціям. У зв'язку з цим дослідження базувалося лише на публічно доступній інформації: аналізувалися дані, що надійшли від самих банків, від їх позичальників та уряду КНР. При цьому дослідники відзначають, що вийшов результат швидше "недооцінений", ніж "переоцінений", тому що інформація за окремими "чутливими" кредитами зі зрозумілих причин не розголошувалася.
Як повідомляється, китайські банки видавали кредити постачальникам сировини тоді, коли можливості останніх отримати необхідне фінансування були обмеженими. Надані КНР кошти сприяли укладанню довгострокових угод в енергетичній сфері, в тому числі з нафтогазовими компаніями РФ, Венесуели і Бразилії. Китайські банки діють в інтересах китайського уряду, який (маючи золотовалютні резерви в 2 трлн доларів) має можливість фінансувати стратегічно важливі угоди.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас