"Ъ": Банки знецінюють гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки знецінюють гроші

Кредит&Депозит
3480
Надлишок гривневої ліквідності змушує банки дедалі більше знижувати відсоткові ставки по депозитах. За минулий рік середня прибутковість термінових вкладів у банківській системі впала майже вдвічі - на 7,1 відсоткового пункту, до 8,9%, підрахували в Нацбанку. Реальні ставки більшості банків залишаються вище цього рівня, оскільки в статистиці НБУ враховуються також вклади "пов'язаних" з банком підприємств, що розміщуються зазвичай під низький відсоток. Середню ринкову ставку депозиту для фізичних осіб компанія "Простобанк Консалтинг" оцінює в 12,4%. При цьому окремі пропозиції банків досягають 20%.
Втім, вкладники деяких кредитних установ уже не можуть розраховувати зберегти кошти від знецінення, розмістивши їх на річні депозити без права дострокового зняття. Ставки по окремих програмах депозитів вже опустилися нижче рівня інфляції, який минулого року склав 9,1%. У рамках програми "Ощадний" "Райффайзен Банк Аваль" залучає гривневі ресурси до 15 тис. грн терміном на рік під 8,5% і до 30 тис. грн - під 9%.
"Велике значення має ситуація на ринку - жоден банк не в силах поламати ринковий тренд. До того ж зменшення ставок по депозитах є позитивним моментом, оскільки дозволяє знижувати ставки по кредитах, яких гостро потребує вітчизняна економіка", - пояснює прес-спікер "Райффайзен Банк Аваль" Леонід Зябрєв.
Аналогічна ситуація склалася в УкрСиббанку. Депозит "Надійний достаток" забезпечить клієнтам 8,5%, а внесок "Гарантований капітал" - 9%. У банку свою відсоткову політику пояснюють високою надійністю. "З початку цього року банківська система зазнає переліквідності через низку факторів: збільшення депозитів клієнтів і капіталу банків, скорочення портфеля кредитів. У зв'язку з цим всі банки поступово знижують відсоткові ставки - як депозитні, так і кредитні, - кажуть у прес-службі установи.- Наші ставки по депозитах відображають той факт, що вкладник, розміщуючи кошти на депозиті в УкрСиббанку, користується гарантіями BNP Paribas Group".
В БТА Банку прибутковість депозиту "Індексований" в 9,5% пояснюють страхуванням валютних ризиків клієнта. "У випадку девальвації гривні до долара банк виплачує вкладнику премію в розмірі, який повністю компенсує втрати від зміни валютного курсу. Банк встановлює відсоткові ставки виходячи з кон'юнктури грошово-кредитного ринку з урахуванням всіх ризиків, притаманних макроекономічному середовищу, - стверджує начальник управління макроекономічного аналізу БТА Банку Борис Бордюг.- Інфляція - обов'язковий параметр, який враховується банком у процесі формування відсоткової ставки. Ставки по довгострокових вкладах повністю компенсують втрати вкладника, пов'язані з інфляцією, і забезпечують йому ринковий рівень реальної прибутковості". За річний депозит "7 днів" Актабанк обіцяє 9%, але вчора в дніпропетровській установі коментар не надали.
Рівень прибутковості визначається не лише інфляцією, але і рівнем попиту і пропозиції. "Не можна оперувати поняттям чистої інфляції, оскільки ціну депозиту визначають ринок, потреба банку в грошах і його позиція. Якщо завтра топ-10 банків поставлять ставки 5%, то всі будуть підлаштовуватися, - вважає перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер.- Клієнти не готові брати кредити під 18%, тому ми не можемо дозволити собі залучати депозити під 13%. Якщо позичальники хочуть гривню під 13%, то депозитні ставки становитимуть 6-7%". За словами Бориса Бордюга, прискорення інфляції призведе до підвищення рівня відсоткових ставок: "У той же час ми не бачимо вагомих чинників, які могли б дозволити реалізувати такий сценарій найближчим часом. Поки ми не знаходимо підстав для різкої зміни відсоткових ставок, що склалися на ринку" .
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас