Голова Єврогрупи: Становище євро не вселяє побоювань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Єврогрупи: Становище євро не вселяє побоювань

Валюта
435
Прем'єр-міністр Люксембургу і голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер заявив, що євро не відчуває серйозних проблем і є всі ознаки оздоровлення європейської економіки.
На прес-конференції в Брюсселі він підбив підсумки наради міністрів економіки і фінансів цього органу групи 17 країн, що мають єдину європейську валюту. Ж.-К.Юнкер оголосив про плани випустити в 2012 році пам'ятну монету в 2 євро на честь десятиліття спільної валюти.
"Нехай ті, хто спекулював на темі зникнення євро, заспокояться", - сказав глава Єврогрупи.
Він нагадав, що до Єврогрупи з 1 січня цього року увійшла Естонія, і міністри ЄС заслухали доповідь свого естонського колеги про порядок впровадження євро в його країні. За словами Ж.-К.Юнкера, економіка ЄС демонструє поновлення зростання в цьому семестрі й повинна зростати й надалі. "Останній розвиток в зоні євро обнадіює", - сказав люксембурзький прем'єр-міністр.
Ж.-К.Юнкер зазначив, що реалізація європейської допомоги Греції та Ірландії здійснюється за планом. Заходи, рекомендовані Євросоюзом Португалії та Іспанії, за його твердженням, показали свою корисність і призвели до оздоровлення бюджетної ситуації в цих країнах. "Іспанія - приклад бюджетної консолідації і структурних реформ", - заявив голова Єврогрупи.
Люксембурзький прем'єр повідомив також, що в понеділок міністри економіки і фінансів Єврогрупи почали дебати на виконання доручення грудневого 2010 року саміту ЄС розробити "зрозумілі і глобальні" пропозиції щодо захисту євро перед обличчям кризових викликів. До саміту 24-25 березня Єврогрупа повинна дати главам держав і урядів свої пропозиції. За словами Ж.-К.Юнкера, не варто розраховувати, що міністри запропонують у березні закінчений документ, але вони підготують доповідь, що визначає основні лінії.
Член Європейської комісії з економіки і валютної політики Оллі Рен, який брав участь у засіданні Єврогрупи, повідомив, що стрес-тести в банківському секторі почнуть регулярно і суворо застосовуватися з лютого. Головне, за його словами, було визначити загальну методику, бо недоліки стрес-тестів у минулому пов'язані частково з різноманітністю підходів у різних державах союзу. В умовах нової фінансової архітектури ЄС, на думку європейського комісара, вони дадуть більш надійні результати.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас