Тігіпко: Україна повинна отримати всі транші МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Україна повинна отримати всі транші МВФ

Казна та Політика
429
Таку думку в коментарі кореспонденту УНІАН висловив віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.
Водночас він відзначив, що Україна може обійтися без підтримки фонду. "Ми дійсно можемо обійтися без підтримки МВФ, ми самі можемо це зробити, але якою ціною і хто за це платитиме? Якщо ми не будемо брати гроші у Міжнародного валютного фонду - відразу знижуються бажання інвесторів, відразу збільшується ставка позик для нас і т. д. ", - сказав Тігіпко.
Крім того, він зазначив, що сьогодні необхідно реально оцінювати вимоги фонду, які він виставляє перед Україною для отримання кредиту. "Треба дивитися, чи збігаються ті вимоги, які Міжнародний валютний фонд надає зі своїми кредитами. Якщо вони збігаються з нашими національними інтересами, ми повинні на це йти, якщо не збігаються, тоді ми можемо відмовлятися від цього", - вважає він.
У листопаді 2008 року МВФ ухвалив рішення про надання Україні дворічної програми кредитування stand-by на суму близько 16,4 млрд. дол У 2008-2009 роках Україна отримала три транші кредиту на загальну суму 12 млрд. дол. Четвертий транш у розмірі 3, 8 млрд. дол. Україна розраховувала отримати в листопаді 2009 року, проте через проведення президентських виборів кошти виділені не були.
Після відставки уряду Юлії Тимошенко новий уряд Миколи Азарова за домовленістю з МВФ закрило чинну кредитну лінію і розпочало співпрацю з Фондом за новою програмою.
Програма співпраці України та МВФ, схвалена в липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на суму 15,15 млрд. дол. Термін дії програми становить 2,5 роки. Кошти залучаються під ставку 3,5% річних.
Одразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш цього кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд. дол.
Рада директорів Міжнародного валютного фонду на засіданні 22 грудня 2010 року ухвалила рішення про виділення Україні другого траншу кредиту stand-by в обсязі 1 млрд. SDR, що становить 1,5 млрд. дол. Кошти можуть надійти до України після початку проведення пенсійної реформи.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас