Пенсіонери врятували курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсіонери врятували курс

Валюта
3595
Верховна Рада скасувала збір до Пенсійного фонду з купівлі безготівкової валюти. 13 січня депутати прийняли в останньому читанні відповідний законопроект Нацбанку (№7534). Це було однією з умов Міжнародного валютного фонду для продовження кредитування нашої країни в рамках програми stand by.
Минулого року розмір пенсійного збору з безготівкових валютних операцій становив 0,5% суми, але з липня 2010 р. фактично не стягувався на вимогу все того ж МВФ.
Незважаючи на те що ВР скасувала по суті не працюючий збір, банкіри з великим натхненням відреагували на новий закон і сподіваються на оперативне його підписання Президентом у січні.
"Цей документ дозволить учасникам ринку здійснювати валютообмінні операції безпосередньо, минаючи різні схеми, які раніше використовувалися для мінімізації збору", - зазначив начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печеріцин.
Нацбанківці обіцяли скасувати горезвісний пенсійний збір ще в листопаді-грудні 2010 р., але прийняття законопроекту №7534 постійно відкладалося. А тому з початку січня 2011 року експортери почали притримувати ВКВ, всіляко відтягуючи її продаж на міжбанку: нікому не хотілося платити заднім число 0,5% суми.
Тоді як імпортери намагалися накупити доларів про запас на випадок, якщо чиновники все-таки вирішать реанімувати пенсійний збір і через це зростуть міжбанківські котирування. Таких настроїв виявилося достатньо для обвалу курсу гривні на початку січня: з 7,963-7,9695 грн./$ доо 7,98-7,99 грн./$. Якби не НБУ, який практично щодня з початку торгів у новому році виходив із продажами долара на міжбанк (по 7,550 грн /$), то вартість американської валюти перевалила б за 8 грн.
"Міжбанк минулого тижня моментально відреагував на прийняття парламентом нацбанківського законопроекту. Буквально відразу після голосування у ВР покупці ВКВ, які мали можливість не купувати її 13 січня (був запас хоча б у кілька днів), зняли свої заявки з міжбанку. Як тільки зменшився попит, тут же просіли і котирування: спочатку до 7,9650-7,9680 грн., а потім і до 7,9550-7,9570 грн/$", - розповів в.о. начальника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
"Тоді ж до 8 грн./$ опустився і готівковий курс, і це при тому, що до прийняття законопроекту купити долар дешевше 8,04 грн. було доволі проблематично", - доповнив його директор казначейства АТ "Ерсте Банк" Роман Бондар.
Більшість опитаних фінансистів впевнені, що Президент підпише валютний законопроект ще до кінця січня і це позитивно позначиться на роботі міжбанку. "Як тільки закон набере чинності, валютні курси будуть нижчими не лише на міжбанку, але і в обмінниках на вулицях", - запевнив начальник управління казначейства і фінансових інститутів OTP Bank Владислав Анісімов.
"Це добре не лише для валютного, але й для кредитного ринку. Адже значна частина позик населення гаситься саме в інвалюті, що купується українцями за гривневі зарплати. При курсі в 8 грн./$ з кожного купленого долара фізособа сплачує до Пенсійного фонд чотири копійки (якщо банк купує ВКВ для підкріплення кас на міжбанку, він закладає збір з безготівкових покупок в готівковий курс. - ред.). Зі збільшенням витрат має зростати і платіжна дисципліна", - зазначив Роман Бондар. За даними НБУ, на 1 січня 2010 р. 69,5% кредитів (еквівалент 142,27 млрд грн.) фізосіб були номіновані саме в іноземних валютах.
Втім, одним скасуванням пенсійного збору справа не обійдеться. Фінансисти допускають появу цього року додаткових обмежень на валютні операції на міжбанку. Адже зі скасуванням піввідсоткового збору в ПФ помітно розширяться можливості для курсових спекуляцій: досі вони мали сенс лише при коливанні курсу гривні вище 0,5%, інакше з'їдалися пенсійним збором і не мали сенсу. Правда, поки банкіри не беруться пророкувати, за допомогою яких саме табу НБУ буде обмежувати діяльність спекулянтів на валютному міжбанку.
Довідка
Збір з валютних операцій на міжбанку почали стягувати в Україні в 1998 р., і протягом восьми років його розмір не змінювався - 1,5% суми. У другій половині 2006 р. збір був зменшений до 1,3%, в 2007 р. - 1%, в 2008 р. - 0,5%, а в 2009 р. - 0,2% суми. Підвищувався він лише один раз - у 2010 р. - до 0,5% суми.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас