"Ъ": Наднормативна електроенергія подорожчає на 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Наднормативна електроенергія подорожчає на 30%

Казна та Політика
1834
Тарифи на споживання електроенергії для всіх категорій населення збільшені вперше з 2006 року. Минулого четверга НКРЕ прийняла рішення, що з 1 лютого вартість електроенергії, що споживається наднормативно, зросте на 30%. Жителі міст, які витрачають щомісячно понад 150 кВт•год (з газовими плитами, газовим або централізованим опаленням), будуть платити за додаткові кіловати по 31,67 коп.; сільській місцевості - за 29,25 коп. Громадяни, які використовують електрику для приготування їжі та опалення, при витрачанні понад 250 кВт•год заплатять по 24,34 коп./кВт•год. Тариф залишиться тим самим - 18,72 коп. - для багатодітних сімей, сімей із прийомними дітьми, дитячих будинків, гуртожитків сімейного типу, жителів негазифікованих населених пунктів без централізованого опалення.
За словами голови НКРЕ Сергія Титенка, причиною перегляду тарифів є їх "поступове приведення до економічно обґрунтованого рівня, а також поетапна відмова від практики перехресного субсидування побутових абонентів за рахунок промислових та інших категорій споживачів". У комісії сказали, що населення в 2010 році оплачувало лише 24,5% реальної вартості електроенергії, недоплативши 20,8 млрд грн.
"Поступово збільшуючи тариф, ми маємо намір економити на субсидуванні 2 млрд грн щорічно", - уточнили в комісії. У НКРЕ розрахували, що вартість електроенергії зросте для 5,7 млн громадян, що становить лише 14,4% від загальної кількості абонентів. Близько 34 млн абонентів споживають електроенергії менше, ніж ліміт у 150/250 кВт•год.
Поетапне приведення роздрібних тарифів на електроенергію для побутових споживачів до економічно обґрунтованого рівня почалося в 2006 році після семирічної перерви. З 1 травня 2006 року вартість електроенергії для побутових абонентів зросла на 25%, з 1 вересня - ще на 25%, до 0,25 грн/кВт•год. У проекті прогнозного балансу електроенергії, палива та витрат енергогенеруючих компаній ТЕС на 2011 рік закладалися три сценарії: незмінність ціни; дворазове збільшення в квітні і на 39% у серпні; підвищення ціни в квітні та вересні на 50%.
Учасники ринку обіцяють посилити контроль за платежами населення. "Тільки запровадження самоокупних тарифів дозволить мінімізувати збитки підприємств галузі. Втім, з введенням ліміту за надспоживання енергії на першому етапі нам складно буде вести облік. Тому найближчим часом наші контролери будуть проводити нові заміри рівня споживання. Після цього контроль за своєчасною оплатою населенням електроенергії в області доведеться посилити", - вважає заступник голови правління "Черкасиобленерго" Олександр Перепелиця.
Збільшення вартості електроенергії для населення підвищить прибутковість енергогенеруючих підприємств перед їх приватизацією. За оцінками ІГ "Сократ", про продаж "Дніпроенерго" і "Західенерго", співвласниками яких є ДТЕК, оголосять вже у січні, а продаж - у квітні. У цьому ж місяці буде оголошено про продаж "Центренерго" і "Донбасенерго", які можуть бути приватизовані в липні. "Якщо держава має намір вигідно приватизувати ці компанії, єдиним способом збільшення їх прибутковості є збільшення тарифів на електроенергію до рівня самоокупності, - вважає аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. - Втім, підвищення цін на електроенергію в лютому значно не позначиться на стані підприємств галузі, і швидше за все воно викликано необхідністю вивчити соціальні настрої перед більш серйозним збільшенням тарифів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас