Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
865
Позбавлення Степана Бандери звання "Герой України" викликало обурення місцевої влади в Західній Україні. Чеський єврокомісар і уряд Чехії дали Україні урок демократії. Міністр внутрішніх справ вважає, що День Соборності буде затьмарений кровопролиттям.
Воювати з історією - заняття недостойне. Часом здається, що українські політики забувають про цю прописну істину. Як видається, вина Віктора Ющенка, який похапцем кинув (інакше не скажеш) звання "Герой України" лідеру ОУН, і команди Віктора Януковича, що почала в судах боротися за скасування цього рішення, однакова. Ні один, ні другий Віктор не домігся обіцяної консолідації суспільства. У підсумку на захист героїчного статусу націоналіста встали представники місцевої влади в регіонах, які живуть з гаслом "Бандера - наш герой!", та Юлія Тимошенко - переважно з політичної кон'юнктури. Шукати компроміс бандерівці і політичні спадкоємці його противників не збираються.
Україні тим часом показали (нехай і за закритими дверима) жовту картку. Єдиний з єврокомісарів, який закінчив МДІМВ, Штефан Фюле під час переговорів у Києві встиг виказати підтримку Юлії Тимошенко і стримано відгукнутися про перспективи підписання угоди про політичну асоціацію України та ЄС. Чеський дипломат, судячи з публікацій західної преси, зумів повною мірою донести до Віктора Януковича занепокоєння Євросоюзу вибірковістю українського правосуддя, закликавши сприяти становленню сильної опозиції і незалежних ЗМІ. Набагато красномовнішим виявилося чеське МВС, яке надало політичний притулок екс-міністру економіки України Богдану Данилишину. У Празі не надто повірили висунутим українською юстицією звинуваченням, і дозволили колишньому чиновнику отримати свободу.
Віктор Янукович кинувся рятувати ситуацію, закликавши підлеглих домогтися скасування моніторингу Ради Європи щодо України. Зі зрозумілих причин, зробити це найближчим часом буде непросто. Президент пообіцяв створити модель Конституційної асамблеї для продовження реформування Основного Закону та завершити перебудову судової системи з урахуванням пропозицій Венеціанської комісії. Кажуть, що до складу розробників нової редакції Конституції увійдуть депутати Дмитро Саламатін та Петро Цюрко, які відзначилися 16 грудня у побитті бютівців, - виключно для забезпечення конструктивності конституційного процесу.
Якщо говорити серйозно, то глава держави вимагає від підлеглих завершити дерегуляцію (Анатолію Могильову дісталося на горіхи за не скасований досі техогляд автомобілів) і впритул перейти до земельної реформи. Цікаво, яку тактику для упокорення невдоволення майбутнім продажем землі комуністів і народників, які підбирають сьогодні крихти зі столу влади, оберуть на Банковій. Втім, судячи з того, як зараз проходять голосування в парламенті, вибір невеликий: або безпристрасне ігнорування, або досягнення домовленостей через голови партійних вождів, які робили публічні заяви.
Звернула на себе увагу заява міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова: той вважає, що на мітингу Майдані, який скликається Юлією Тимошенко на 22 січня, може бути кровопролиття. Опозиціонери справедливо назвали позицію Могильова залякуванням і пообіцяли, що День Соборності пройде мирно. З урахуванням нинішніх особливостей у відносинах з Фемідою сумнівно, щоб хтось з опонентів Януковича палав бажанням отримати звинувачення в організації масових заворушень. Такий варіант не виглядає фантастичним. Генеральний прокурор Віктор Пшонка тим часом розчарував усіх, хто вірив в його професіоналізм - він під пристойними приводами вже вдруге ігнорує прагнення депутатів почути його звіт з парламентської трибуни.
Продовжує демонструвати готовність до здійснення пенсійної реформи Сергій Тігіпко. Віце-прем'єр вже почав обговорення її перспективи з представниками громадськості, хоча досі не ясно, що саме обговорюють - доля відповідного урядового законопроекту більшості співгромадян незрозуміла. Судячи з того, які питання опиняються у сфері компетенції Сергія Леонідовича, з нього хочуть зробити за підсумками роботи в уряді Азарова "опудало реформатора" - щоб іншим не кортіло.
Прийнятий парламентом закон "Про доступ до публічної інформації" порадував всіх прихильників максимальної прозорості органів державної влади. Схоже, громадянське суспільство в постійній боротьбі з тими, хто нами керує, завоювало невеликий інформаційний плацдарм. Єдиний мінус - ніхто не може дати гарантії, що чиновники будуть якісно його виконувати. Та й парламентаріїв, судячи із заяви Володимира Литвина, більше турбують перспективи збереження нинішнього скликання до осені 2012 року. Народні обранці, які попрацювали всього тиждень після новорічних свят, вирушили на планові канікули, по завершенні яких плануючи оформити пролонгацію своїх повноважень. Заклик першого президента Леоніда Кравчука, який запропонував Януковичу викинути непотріб з Верховної Ради, залишився голосом волаючого в пустелі.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас