Влада нагуляє жирок на новій світовій "страшилці" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада нагуляє жирок на новій світовій "страшилці"

Аграрний ринок
1769
Українські чиновники використовують світову продовольчу кризу для посилення контролю над аграріями та розпродажу землі.
Поки на минулому тижні українці відходили від тривалого застілля, пов'язаного з Новорічними та Різдвяними святами, провідні світові ЗМІ заговорили про наближення продовольчої кризи. Як це сталося з "страшилкою" 2009 року - "свинячим грипом", - про голод в планетарному масштабі першими заговорили експерти міжнародної профільної структури. Так, за даними щомісячної доповіді Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), ціни на продовольство в світі в грудні минулого року побили історичний рекорд.
Як написала минулого тижня британська The Times, індекс цін на продовольство FAO, який відстежує оптові ціни на основні продукти, зріс у грудні майже на 4,2% - до 214,7 пунктів. Це стало найвищою позначкою з моменту початку відліку в 1990 році, навіть вище досягнутого в червні 2008 року піку в 213,5 пунктів.
Видання відзначає низку факторів, що призвели, на думку автора статті, до рекордно високих оцінок цін на продовольство. Це і серія природних катаклізмів, які згубили врожаї в Росії та Австралії, і збільшення площі земель, які виділяються для вирощування біопаливних культур; і зростання цін на нафту, що впливають на транспортні витрати.
Французька Les Echos публікує матеріал, в якому вказується на китайський слід, а зокрема величезний незадоволений попит Піднебесної, що і вплинуло на рекордне зростання продовольчих цін.
Британська The Independent більш категорична щодо причин, завдяки яким світ стоїть на порозі продовольчого шоку. Причина ця - безпрецедентні для мирного часу борги, накопичені деякими державами у спробах відновити економічне зростання. "Раптове зниження вартості активів, дефолт по державному боргу або різкі перепади курсу валюти загрожують катастрофічними наслідками", - цитує видання доповідь "Глобальні ризики-2011", підготовлену Всесвітнім економічним форумом. Документ прямо вказує на високу ймовірність дефіциту продовольства, води та енергоносіїв у найближчій перспективі.
За словами старшого стратега інвестиційного банку Nomura Оуен Джоба, якого цитує The Times, весь зазначений букет несприятливих для продовольчої сфери обставин можна порівняти з "ідеальним штормом". До слова, "погодні умови" вже погіршилися в низці країн так званого третього світу. Як пише британське видання, зростання цін на основні продукти харчування вже викликали безпорядки в Алжирі, багатому на нафту і газ. В Азії зростання цін на цибулю призвели до поглиблення протиріч між Індією і Пакистаном, який заборонив експорт цибулі сусідам. У Шрі-Ланці була задіяна армія, щоб закупити овочі в сільській місцевості і продати їх зі збитками в Коломбо, столиці острівної держави, в рамках спроб уряду вирішити проблему.
Така ситуація не залишає урядам країн нічого, окрім як піти на посилення регулювання сфери АПК. У першу чергу це виллється в штучне стримування цін і встановлення ембарго на експорт продовольства. Після російського мораторію на експорт зерна, обсяг збору якого скоротили минулорічні пожежі і спека, про такі заходи подумують і в розвинених економіках.
Les Echos наводить нещодавню заяву міністра сільського господарства Франції Брюно ле Мера про те, що "криза, швидше за все, продовжиться, тому необхідно вжити заходів з обмеження експорту та забезпечення рівня запасів". Ці слова профільного міністра країни, яка сьогодні залишилася єдиним постачальником пшениці в США, викликали справжній переполох на ринках. Ймовірно, з цієї причини через кілька годин після заяви чиновник виправився, зазначивши, що про обмеження експорту пшениці з Франції мова не йде.
У самій же Росії, пише британське видання The Financial Times, споживачі дотепер розплачуються за аномальну спеку і засуху. Якщо в 2009 році зростання цін на продовольство в Росії склало 6,1%, то в 2010 ціни збільшилися на 12,9%, набагато випередивши інфляцію в роздрібному секторі, що склала за рік 8,8%, про що свідчать цифри Росстату. На сьогодні, зазначає видання, Кремль у відповідь на зростання цін обмежився лише забороною експорту зернових, чого недостатньо. В арсеналі влади ще, як мінімум, залишається і такий механізм, як цінове регулювання.
Що ж стосується України, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк вже встиг на минулому тижні дати зрозуміти, що вільний аграрний ринок на сьогодні можна зарахувати до пережитків минулого, благополучного часу.
"Я не раз вже говорив, і повторю ще: ринок - це добре, коли все спокійно. Ми довго сподівалися, що ринок усе відрегулює, все поставить на свої місця. Не поставив і не відрегулював, і нинішня ситуація в ціновому аспекті - зайвий тому доказ", - заявив міністр. При цьому він додав, що першим кроком на шляху до регульованого оздоровленню ринку буде збалансування цінової ситуації в регіонах.
А це означає, що чиновники всіх рангів, - від керівництва місцевих держадміністрацій до інспекторів Антимонопольного комітету, - будуть пильно стежити за ціновою політикою аграріїв. Цілком ймовірно, що Україні за підсумками збору врожаю в поточному році доведеться повернутися і до квот на експорт зерна. Крім того, світова продовольча криза, що набирає сили, здатна в рази збільшити вартість сільгоспземель в країні, а значить - і забезпечити держбюджету непоганий обсяг надходжень у наступному році. Тому мораторій на купівлю-продаж ділянок сільськогосподарського призначення буде майже напевно скасований з 1 січня 2012 року.
Втім, не варто скидати з рахунків і ймовірну інформаційну війну з боку світових виробників продовольства, які хочуть на такому галасі побільше заробити. Аналогічний "трюк" у 2009 році вже випробували великі фармацевтичні компанії, налякавши планету за допомогою Світової організації охорони здоров'я пандемією "свинячого грипу".
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас